Hirmagazin.eu
Főoldal » Újabb 27 milliárdos plusztámogatás a felsőoktatásnak
Gazdaság

Újabb 27 milliárdos plusztámogatás a felsőoktatásnak

2015 05 17 072255

2015. 05. 17. – 07:08 forrás: MTI

Több mint 27 milliárd forint áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére az év végéig különböző fejlesztések megvalósítására a felsőoktatási stratégiához kapcsolódva – mondta Palkovics László az MTI-nek.
A felsőoktatási államtitkár kifejtette: eredetileg mintegy 20 milliárd forintos támogatási programot hirdettek meg, de a nagy érdeklődés és a számos magas színvonalú projektjavaslat miatt további csaknem 8 milliárdos forrást vontak be. Így összesen több mint 27 milliárdos keret áll rendelkezésre a TÁMOP és TIOP pályázatok keretében.

Palkovics László elmondta: a Tudás-Park projektre, stratégiai kutatási együttműködésekre 6,61 milliárdot lehet fordítani. Jelezte: a programot már tavaly nyáron elkezdték, az a célja, hogy megteremtsék a helyi közösségek, a gazdaság és a felsőoktatás együttműködését, hogy a felsőoktatási intézmények is meg tudjanak jelenni a vállalatok innovációs partnereként.

Közösségi felsőoktatási képzési központokra és új kutatóközpontokra 2,67 milliárdot fordíthatnak. Olyan képzési lehetőséget kívánnak teremteni, amely kihasználja az adott régió lehetőségeit, a határ közelségét, azokat az iparágakat fejlesztve, amelyek helyben fontosak lehetnek.

A felsőfokú szakirányú és ágazati továbbképzés fejlesztését 600 millióval, a duális képzések vállalati feltételeinek kidolgozását 3,23 milliárddal segítik.

A tudományos képzés műhelyeit – doktori iskolákat, szakkollégiumokat, tudományos diákköri konferenciákat – 2 milliárd forinttal támogatják.

Palkovics László tájékoztatása szerint az interdiszciplináris kutatócsapatok felkészítésére a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás, célzott alapkutatás területén 5,91 milliárdot lehet fordítani.

2015 05 17 072059

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár (b) beszél, mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j2) és Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke (j) a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az egészségtudományi, egészségipari innovációs környezet fejlesztésére 1 milliárd forintot, a speciális infrastruktúra-fejlesztésre és eszközbeszerzésre pedig 3,46 milliárdot különítettek el.

A 27 milliárdos keretből összesen 81 projektet támogatnak – jelezte az államtitkár, aki hozzátette: a szerződéseket péntekig megkötötték az érintett intézményekkel.

A támogatott intézmények a konvergencia régióból kerülnek ki: a Debreceni Egyetem közel ötmilliárdos támogatást nyert el, az Eszterházy Károly Főiskola közel 2,5 milliárdot, a Miskolci Egyetem 2,35 milliárdot, a Pécsi Tudományegyetem 2,33 milliárdot, a Szegedi Tudományegyetem 2,1 milliárdot fordíthat fejlesztésekre. A Széchenyi István Egyetem támogatási kerete több mint 2 milliárd, a Nyugat-Magyarországi Egyetemé 1,61 milliárd, a Kecskeméti Főiskoláé 1,56 milliárd, a Kaposvári Egyetemé 1,54 milliárd, a Szent István Egyetemé 1,53 milliárd, míg a Pannon Egyetemé 1,28 milliárd.

A Dunaújvárosi Főiskola 868 millió, az Óbudai Egyetem – székesfehérvári és salgótarjáni fejlesztésekre – 845 millió, a Nyíregyházi Főiskola 556 millió, a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi kara 465 millió, a Károly Róbert Főiskola 298 millió, a Szolnoki Főiskola 293 millió, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – balatonfüredi fejlesztésekre – 285 millió, az Eötvös József Főiskola 232 millió, a Kodolányi János Főiskola pedig 194 millió forintot kap.

Palkovics László elmondta: a támogatások jelentős része tartalomfejlesztésre vonatkozik, a pályázatokat év végéig le kell zárni. Megjegyezte, továbbá az ide évben induló Emberi Erőforrás Operatív Programban (EFOP) 2023-ig közel 150 milliárd forint áll majd rendelkezésre hasonló fejlesztésekre. 2015-ben közel 30 milliárd forint összegben kerülnek programok meghirdetésre az EFOP terhére.

Hasonló hírek

Több tonna húsból nem lesz húsvéti sonka

Edit

Bejelentették: óriási beruházásokra készül Magyarországon a kínai multi

Géza

Európa-szerte egyedi támogatás a magyar babaváró hitel

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------