Image default
Külföld

Új-zélandi terrortámadás – Negyvenre emelkedett a halálos áldozatok száma – megrázó képekkel! Oszd meg!

Negyvenre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen elkövetett terrortámadások halálos áldozatainak száma – jelentette be Jacinda Ardeern új-zélandi kormányfő pénteken.

A vizsgálat eddigi adatai szerint ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a tömegmészárlás után.

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült – tette hozzá a miniszterelnök. Ardern tájékoztatása szerint az áldozatok muszlimok.

A vizsgálat eddigi adatai szerint ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a tömegmészárlás után –közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal. Sajtóhírek szerint az egyik elkövető a huszonnyolc éves Brenton Tarrant (képünkön), aki példaképeként tekint a norvég tömeggyilkosra, Anders Breivikre, aki nyolc éve hetvenhét emberrel végzett.

Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében – mondta Scott Morrison.  Több muzulmán többségű vagy nagyszámú muzulmán lakossal rendelkező ország politikai és vallási vezetői ítélték el a kettős terrortámadást, köztük Indonézia, Malajzia, Törökország, Afganisztán, Pakisztán és India.

Borzalmas képsorokat rögzített egy ámokfutó az új-zélandi Christchurch városában, ahol fegyveresek két mecsetben rendeztek mészárlást. A fejkamerával felvett élő közvetítés 17 percen át mutatja az öldöklést, az utolsó jelenet pedig magát a gyilkost lehet látni, ahogy elhajt a helyszínről. “Nem volt elég idő célozni, olyan sok célpont volt” – ezzel a döbbenetes mondattal zárja a közvetítést.

A videóban megmutatja a mészárlásnál használt félautomata fegyvereket is, amelyeket feliratokkal látott el. “Itt a migrációs paktumotok!” – olvasható az egyiken, utalva az ENSZ migrációs paktumjára – írja a New York Post.

A két helyszínen az első adatok szerint 40 holttest hevert a mészárlás után. A 28 éves gyilkos egy 16 ezer szavas manifesztumot is közzétett az interneten, amelyben az “iszlám hódítók” ellen prédikál, akik szerinte elözönlik az európai területeket. Felajánlja támogatását Donald Trump amerikai elnöknek, aki szerinte a “fehér öntudat” szimbóluma.

Az új-zélandi rendőrség négy embert, három férfit és egy nőt vett őrizetbe a támadások után, de nem tudni, köztük vannak-e a merénylők. A hatóságok mindenkit felszólítottak, hogy ne lépjenek ki az utcára. Jacinda Ardern új-zálandi elnök országa legsötétebb napjának nevezte a történteket.

Forrás: pestisracok.hu, blikk.hu, New York Post

Hasonló hírek

Terrorista robbantott az utasszállítón – VIDEÓ

Mazsi

Büntetésből villanypóznához láncolta 8 éves lányát az elmebeteg anya

Mazsi

Eurojust: lehetetlen lenne végrehajtani bármilyen megállapodást Törökországgal

Edit