Image default
Külföld

Új világ jön, eltűnik a készpénz

Régóta jósolgatják, hogy hamarosan megválhatunk a papírpénztől és az érméktől is, és minden vásárlásunkat bank- és hitelkártyákkal intézhetjük.

Ezt a folyamatot akarja most felgyorsítani a Visa, amely abban reménykedik, hogy 2020-ra a világ nagy részét sikerül leválasztani a készpénzről.

A gigavállalat vezetője, Jack Forestell bejelentette, hogy akár 10 ezer dolláros (2,7 millió forintos) támogatást is adnak azoknak az amerikai kis- és középméretű kereskedéseknek, amelyek leváltják a fizetési rendszerüket kártyásra.

„A világ lakosságának 70 százaléka, 5 milliárd ember mobil eszközökkel fizethet 2020-ra, és most lehetőségünk van arra, hogy kineveljük a készpénz-mentes kereskedő réteget.”

Forestell bejelentését azonban nem fogadta teljes üdvrivalgás: sokak szerint gyakorlatilag megvesztegetik az üzleteket, hogy a jelentős támogatásért cserébe száműzzék a készpénzt. Többen azért is kritizálták az elképzelést, mert az idősebb, informatikai eszközökhöz nem szokott generáció hátrányba kerülne, már nem tudna hozzászokni az új, készpénztelen életformához.

 

Hasonló hírek

Bizonytalanná vált Trump szerint a szingapúri csúcs

Mazsi

Az orvosok is meglepődtek: lehetetlen dolgot találtak a baba szájában – VIDEÓ

Mazsi

A vártnál jobban alakultak az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások

Géza