Hirmagazin.eu
Főoldal » Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog
Tudástár - minden érdekesség

Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog

A ked­venc éte­led a saj­tos tészta? Min­den pohár bor­hoz egész sajt­tá­lat szol­gálsz fel? Akkor lehet, hogy rá­szok­tál a sajtra! Igen, egy új ta­nul­mány sze­rint ez le­het­sé­ges, a sajt leg­alább olyan ad­dik­tív, mint a ká­bí­tó­sze­rek.

A kutatók, 500 résztvevőt vizsgálva, két felmérést is elvégeztek. Az egyik tanulmányban az ételfüggőséggel kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük a válaszadóknak: ez a kérdőív azt méri, mennyire áll függő viszonyban az illető az ételekkel (a kérdések között például olyanok szerepeltek, hogy szokott-e a válaszadó a rosszullét határáig enni). Ezután a résztvevőknek egy 35 elemből álló listán meg kellett jelölniük azokat az ételeket, amelyektől szerintük a legkönnyebb függőségbe kerülni, és pontozniuk kellett a listán szereplő élelmiszereket abból a szempontból, hogy milyen nehéz abbahagyni az evését.

Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog

Fotó: Pinterest

Az eredmények nem különösebben meglepőek: az éllovas a pizza, amely megelőzte a csokit, a chipset, a sütit és a sajtburgert. Ám kevésbé szokványos módon a sajt is az élmezőnyben végzett az addiktív ételek listáján. De vajon mi teszi a pizzát olyan vonzóvá? Lehet, hogy az, hogy jó vastagon beborítják zsíros sajttal? A kutatók szerint ugyanis minél nagyobb egy étel zsírtartalma, annál jellemzőbb, hogy nem tudjuk pár falat után abbahagyni az evését.

A „függőség” szó egyébként néhány esetben egyáltalán nem túlzás: a kutatók szerint néhány válaszadó konkrétan a szerfüggőség jeleit mutatta a válaszaiban – csak éppen a használt „szer” az étel volt.

De vajon mivel magyarázható a „sajtfüggőség”?

Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog 1

Fotó: Pinterest

A sajt, és általában a tejtermékek egy kazein nevű fehérjét tartalmaznak, amely a szervezetben az étel emésztése során kazomorfinná alakul. A kazomorfin az agy ópiátreceptoraihoz kapcsolódik, és ugyanolyan hatást fejt ki, mint a heroin és a morfium. A sajt, mivel kicsi a víztartalma, meglehetősen koncentrált kazomorfin-forrás. Ahhoz természetesen további kutatások szükségesek, hogy pontosan kiderüljön, hogyan befolyásolja a sajt az agy működését, de az bizonyítottnak látszik, hogy addiktív élelmiszerről van szó – ami szerencsére azért hasznos tápanyagokkal, például kalciummal is ellátja a szervezetet.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Így ülj szuperexpresszre! Jó nekünk a hagyományos vonat is!.. Találkozunk holnap! Nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! Hirmagazin.eu

Géza

11 jel, ami arra utal, hogy indigó gyerek voltál

info

Exkluzív: Fedezd fel Jézus temetkezési helyét!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!