Hirmagazin.eu
Főoldal » Új típusú fogamzásgátlók veszélyeire figyelmeztetnek
Egészség - betegség

Új típusú fogamzásgátlók veszélyeire figyelmeztetnek

hirmagazin 2015 05 29 065206
forrás: MTI

Az angliai Nottinghami Egyetem kutatói megerősítették, egyes legújabb típusú fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint a régebbi progesztogén tartalmú szerek.
A British Medical Journal orvostudományi folyóirat szerdai számában közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy a progesztogén tartalmú hormontabletták egy újabb nemzedéke – amely drospirenon, dezogesztrel, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmaz – négyszeresére növeli a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát szedőinél azokhoz képes, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát.

Világszerte a fogamzásképes nők mintegy 9 százaléka szed szájon át fogamzásgátlót, a fejlett ipari országokban 18 százalék. A kombinált fogamzásgátló tablettákról már régóta köztudott, hogy szedésükkel növekszik a vérrögképződés kockázata.

Ez azonban “az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a szájon át szedhető kombinált fogamzásgátlók és a vénás trombózis kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta 15 és 49 év közötti nők esetében felhasználva a brit egészségügyi ellátórendszer két nagy adatbázisát – magyarázta Yana Vinogradova, a kutatás vezetője.

Ez a kutatás is kimutatta, hogy bármely típusú szájon át szedhető kombinált fogamzásgátló a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát hordozza szedőinél azokhoz a hasonló korú nőkhöz képest, akik nem szednek fogamzásgátlót, és akiknek egészségi állapota megegyezik a tablettát szedőkével.

A tablettát nem szedőkhöz képest mintegy két és félszeres a VTE kockázata azoknál a nőknél, akik a régebbi típusú – levonorgesztrel, noretiszteron és norgesztimát – hatóanyagú tablettát szedik. A tabletták – droszpirenon, desogesztrél, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmazó – új nemzedékét szedőknél mintegy négyszeresére növekszik a vénás tormboembólia kockázata.

A VTE kockázata esetükben akkor is mintegy kétszeres (1,5-1,8-szoros), ha azokhoz a nőkhöz viszonyítják, akik régebbi típusú kombinált progesztogéntartalmú – levonorgesztrel and noretiszteron hatóanyagú – fogamzásgátlót szednek.

“Ebben a kutatásunkban kimutattuk a trombózis nagyobb kockázatát a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták egyes újabb típusai esetében. Azonban perspektivikusan a trombózis keletkezésnek kockázata kisebb, mint a terhesség során fellépő trombózis kockázata. Nem javasoljuk, hogy a nők álljanak le, vagy változtassanak a tablettákon orvosi vélemény nélkül, mivel annak nem kívánatos következményei lehetnek, mint például a nem tervezett terhesség. Helyette, bárki, aki aggódik, vitassa meg az alternatívákat orvosával” – mondta Julia Hippisley-Cox professzor, a tanulmány társszerzője.

Hasonló hírek

A fogamzásgátló tablettáknak ezt a mellékhatását eddig nem vették észre

Mazsi

Elsősegélynyújtás strandszezonban

info

Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------