Főoldal » Új tanulmány a méhek áldásos munkájáról
Állatvilág

Új tanulmány a méhek áldásos munkájáról

Tevékenységük világszerte családi gazdaságok millióin segíthet – ingyen

  Új tanulmány a méhek áldásos munkájáról

Kép:  ©FAO/James Cane

Róma, 2016. február 19. – Mi a közös a mandulában, a mustárban, a kígyóuborkában és a takarmánylucernában? Első hallásra talán semmi. Pedig mind a négy létét egy apró rovarnak, a méhek munkájának köszönheti.

Ezek a csíkos segédek évszázadok óta dolgoznak a földeken anélkül, hogy az élelmiszertermelésben játszott szerepükért bármi elismerésben részesültek volna. Különösen igaz ez a vadméhekre, akik ismertségben és népszerűségben nem tudták felvenni a versenyt a mézet termelő háziméhhel.

A méhek azonban, legyenek bármilyenek, végre megkapják az őket megillető tiszteletet. Egy friss tanulmány ugyanis első alkalommal számosítja, hogy mekkora a hozzájárulásuk a növénytermesztéshez azáltal, hogy virágról-virágra szállva akaratlanul is beporozzák haszonnövényeinket.

Tevékenységük mintegy kétmilliárd kistermelő számára kulcsfontosságú, olvasható a neves Science magazinban publikált tanulmányban, ezzel komoly szerepet játszva a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében.

„Kutatásunk bizonyította, hogy a beporzók számának és sokféleségének növelése, vagyis elérni azt, hogy több és különböző méh és egyéb rovar dongja körül a növényeket, javítja a terményhozamot,” mondta Barbara Gemmill-Herren, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértője, a cikk egyik szerzője.

„És ez egyúttal jó a környezetnek és az élelmezés szempontjából is,” tette még hozzá.

A fejlődő országok példája

A FAO által koordinált tanulmány során, melyben tudósok 344 helyszínt vizsgáltak Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában, megállapították, hogy azon területek hozama, ahol a fő virágzási időszakban kevesebb méh volt jelen, lényegesen alacsonyabb volt.

A 2 hektárnál kisebb birtokokat tekintve ez azt jelenti, hogy a rosszabbul teljesítő gazdaságok akár 24 %-kal (medián érték) nagyobb terméseredményt érhetnének el több beporzó odacsábításával.

A ok-okozati összefüggés nagyobb birtoknagyság esetében is igazolható, ám ott a hatás kevésbé szignifikáns. Ennek oka talán az lehet, hogy sok méhfaj számára nehézséget jelent nagy területek lefedése, így itt előnyben kell részesíteni a nagyobb távolságokat átrepülni képes rovarokat.

Miért fontos mindez?

A méhek szerepének fontossága épp akkor nyert megerősítést, amikor számtalan veszély leselkedik rájuk és a populáció növekedése nem tud lépést tartani a beporzást igénylő haszonnövények termőterületeivel.

További problémát jelent a klímaváltozás. „A méhek nem kedvelik a túl meleg hőmérsékletet,” magyarázza Nadine Azzu, a FAO növénytermesztési és –egészségügyi szakértője, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében. „Egyes virágok a normálistól eltérő időben nyílnak, amire a méhek nincsenek felkészülve.”

Vagyis, a beporzókat egész évben a művelt területek körül kell tartani.

Hiányzó tudás

A beporzók, ide soroljuk a méheket, madarakat és mindenféle rovarokat, melyek virágról-virágra szállnak, évszázadokig szinte észrevétlenül segítették a gazdákat.

A különböző méhfajták ízlése és így szerepe az élelmiszerláncban is más és más. A poszméh például azon kevés rovarok egyike, amely a paradicsom beporzását végzi – a növénynek ugyanis a rovarok közreműködésére van szüksége, hogy a virágpor a termőre kerüljön.

A háziméh ezzel szemben a legkevésbé válogatós a virágok tekintetében, és számuk is elég jelentős, míg rokonuk a vadméh hatékonyabban termékenyíti meg az általa kiválasztott növényeket.

Mindezen ismeretek talán segítenek megválaszolni korunk egy nagy kérdését: hogyan tudnak a kistermelők többet termelni anélkül, hogy ezzel károsítanák a környezetet.

Becsalogatni a méheket

Ha azt szeretnénk, hogy sok méh dongja körül növényeinket, nem elég ha csak hátra dőlünk és várjuk érkezésüket.

Az élőhely és táplálék biztosítása egész évben (például különböző fák és növények ültetésével, amelyek az év eltérő időszakában virágoznak) már segíthet. Ahogy a földek körüli virágzó sövényfal, a talajtakaró meghagyása vagy a kevesebb növényvédő szer használata is.

„A tanulmány legfontosabb üzenete, hogy a méhek komoly szolgálatot tesznek nekünk, amivel számolni kell az élelmezésbiztonsági döntések meghozatalakor,” mondta Azzu. „Miközben a legjobb az egészben, hogy mindezt ingyen teszik.”

 

forrás: fao.og

Hasonló hírek

Ekkora pitont eddig nem sikerült elfogni

Géza

Második emeleti párkányon alvó róka a net új sztárja

Edit

Eltűnhetnek az oroszlánok is, ha nem ébredünk fel: hatalmas bajban az állatvilág

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------