Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Új sziget emelkedett ki a jegesen zajló Dunából, Budapest közepén!
Új sziget emelkedett ki a jegesen zajló Dunából, Budapest közepén! 2

Új sziget emelkedett ki a jegesen zajló Dunából, Budapest közepén!

Hirdetés

Fu­tó­tűz­ként ter­jed a geo­ló­giai lát­vá­nyos­ság híre. Máris tu­ris­ta­lát­vá­nyos­ság lett a Mar­gitka.

A napok óta tartó extrém hideg egybefüggő, vastag jégpáncélt növesztett állóvizeinkre, de a Dunán is hatalmas jégtáblák úsznak. Ráadásul a rendkívül alacsony vízállás miatt új szigetek, csúcsok is kiemelkednek a vízből. Amikre aztán a félig befagyott óriási folyón a feltorlódott jégtáblákon egyensúlyozva viszonylag könnyű kijutni.

Új sziget emelkedett ki a jegesen zajló Dunából, Budapest közepén!

A legnépszerűbb a Margit híd déli végénél létrejött új sziget, ami szinte meghosszabbítja a fővárosiak kedvelt kirándulóhelyét. Csak kevesen tudják, hogy a Margit-sziget évszázadokon keresztül több szigetből állt, csak a híd megépítése után töltötték fel a köztük lévő csatornákat. Talán éppen egy régi, már elkapart sziget éledt most ujjá a pestiek nagy örömére! Máris nevet adtak neki, úgy becézik: MARGITKA!

Az extrém geológiai képződmény híre futótűzként terjed, máris csodájára járnak a kalandvágyó fiatalok, sőt tegnap már több külföldi turistát is láttunk a helyszínen. Sokan okostelefonjukkal fotózzák a nem mindennapi csodát, néhányan viszont komoly fényképezőgépekkel lőnek képeket.

Új sziget emelkedett ki a jegesen zajló Dunából, Budapest közepén! 1

A Parlament és a budai vár lenyűgöző ebből a szögből, ám a képeknek igazi értéket a ritka lehetőség ad. Az pedig hab a tortán, hogy az új sziget partján a zajló folyó miatt hatalmas jégtáblák torlódtak egymásra, néhol félméteres magasságban. A látvány valóban pazar!

A RIPOST megfejtette a titkot!

Az egykori FESTŐ-sziget éledt újjá!

Új sziget emelkedett ki a jegesen zajló Dunából, Budapest közepén! 3

A Margit-sziget amit korábban a Nyulak szigetének hívtak, s amelyik a nevét IV. Béla apácaként itt élő lányáról kapta, az 1800-as évek végéig több kisebb-nagyobb szigetből, homokzátonyból állt. Ezek közül a kisebbeket vagy elkotorták, vagy feltöltéssel a legnagyobbhoz kapcsolták. A mai déli csúcs különálló sziget, bozóttal benőtt homokzátony volt, melyet Festő-sziget néven ismertek. Ugyanis gyakran itt festegettek a budapesti panorámába belebolondult festőművészek. Ezt a szigetet szülte most újjá a Duna! Az egykor Festő-szigetről még Krúdy Gyula is megemlékezett több írásában.

Forrás: Ripost

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox