Image default
Gazdaság

Új rendelet jön, drágulni fog a kenyér

El­ké­szült a Ma­gyar élel­mi­szer­könyv ke­nye­re­ket érintő mó­do­sí­tása. Ke­ve­sebb ada­lék­kal, több liszt­ből sütik majd, de ennek ára lesz.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a kenyér döntő részben gabonaőrleményekből áll. Az új szabvány szerint készült kenyér pedig „még döntőbb” részben áll majd lisztből…

Új rendelet jön, drágulni fog a kenyér
Más ízek jönnek, kevesebb “fűrészport” árulnak kenyér gyanánt (Fotó: Thinkstock)
Fotó: Pinterest

Van a piacon olyan, 1000 Ft/kg-ba kerülő rozsvekni, melyben 32 százalék a rozsliszt, 21 százalék a búzaliszt. Ez a kenyér az aktuális szabályozás szerint is csak „rozsos” megnevezésű lehetne. Mert a „rozs” minősítéshez minimum 40 százalék az előírt rozsliszt aránya. Az új kenyérszabványban pedig 60 százalék lesz ez az érték, ami Nyugat-Európában már 80-90 százalék.

A várhatóan október második felében hatályba lépő új kenyérszabványban meghatározták például a kukoricás, a burgonyás, a tönkölybúza-, valamint a többgabonás és a szójás kenyér fogalmát is.

A kenyér és a pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák – a hajdina és az amaránt – is, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező lesz betartaniuk a pékségeknek.

És, a jobb minőségű kenyér minden bizonnyal drágább is lesz…

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Bővült a csok, már nagy házat is vehetünk

Géza

Készül az ingyen-wifiszolgáltatás koncepciója

Edit

Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén

Mazsi