Image default
Pro és kontra

Új, női Monopolyt hoz ki a Hasbro, amiben a nők körönként több pénzt kapnak, mint a férfiak

A Monopoly új mutációjának piacra dobásával reagál a nők szerepének változásáról szóló közbeszédre a játékot gyártó amerikai Hasbro.

A Ms Monopoly névre keresztelt verzió több vonásában is különbözik a klasszikustól, amik közül az egyik leglátványosabb az, hogy a női játékosok a szokásos 200 helyett 240 Monopoly-pénzt kapnak a startvonalon való áthaladásért. A hivatalos céges indoklás szerint így akarták modellezni, hogy milyen lenne, ha ugyanazért a munkáért a nők kapnának több pénzt, nem a férfiak.

A másik látványos – bár a lejátszást magát semmiben sem befolyásoló – különbség, hogy városi telkek helyett nők által feltalált vagy felfedezett dolgokat lehet venni, úgyis mint visszahúzós kutyapóráz, wi-fi, csokidarabos süti vagy őssejttenyésztés.

A Monopoly ősét egyébként egy nő, Elizabeth Magie találta ki 1903-ban, méghozzá ironikus módon antikapitalista, azon belül is ingatlantulajdon-ellenes oktatási célzattal. Magie ugyanis játékos formában akarta illusztrálni Henry George, a szintén amerikai újságíró-közgazdász egy híres tézisét. George a XIX. század Pikettyje volt, amennyiben súlyos közgazdasági témákról írott könyvei sokmilliós példányszámban keltek el. George egyik alapvetése volt, hogy ellenezte az ingatlan és bármiféle föld vagy természeti kincs magántulajdonát. Magie a játékkal szerette volna bemutatni, hogy hová vezet, ha magánemberek teszik rá a kezüket ingatlanokra. A játéka nagy undergound siker lett, sok mutációval, hogy végül ezek egyikéből fejlődjön ki a világ legtöbb példányban eladott táblás játéka.

A Hasbro pedig, amely időről időre eddig is kiadott vicces mutációkat a játékból, idén nagy formában van, amennyiben pár hete dobta piacra az azonnali hisztériás reakciókat kiváltó Monopoly Socialism nevű verzióját, amiben a játékosok körönként 200 helyett csak 50 dollárt kapnak, és miközben elvileg közösségi projektekben kéne részt venniük, a játék egy rakás lehetőséget ad arra, hogy kooperáció helyett mondjuk lenyúlják a közös kasszát. A humortalanabb balosok egy részét kiakasztó Monopoly-mutációban olyan szövegű szerencsekártyák vannak, mint például:

“Mindenki imádja a Karl Marx születésnapjának tiszteletére sütött tofus sütidet.”

Szily László

Hasonló hírek

Kiderült, mi Gyurcsány Ferenc terve 2022-ig

Géza

Zuglói szociális modell: mi lett Karácsony ígéreteiből?

Géza

Nem csűrjük-csavarjuk a szót.. Itt van, mit mondott előtte és mit mond most a Karácsony Gergely! – videók

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------