Belföldi hírek

Új képeken a légikatasztrófa a Róna utcában

A korabeli újságok nem írtak róla, pedig 1961-ben Budapestre zuhant egy sétarepülő. A hazai polgári repülés legnagyobb tragédiájáról új digitalizált képek kerültek elő.

Lezuhant sétarepülő, Budapesten, a Róna utcában, 1961-ben.  Fotó: Katasztrófavédelmi Igazgatóság Múzeuma

1961. augusztus 6-án egy utasszállító repülőgép zuhant le a XIV. kerületben, és becsapódott a Róna (akkor: Lumumba) utca 224. számú lakóház tetőterének hátsó sarkába, írja a Limanova blog, amely az új fotókat felfedezte a Katasztrófavédelem Múzeuma honlapjának eldugott részén. A repülőgép valamennyi utasa és a személyzet tagjai is meghaltak,  ahogy a ház udvarán bringát szerelő három fiatal fiú is (akikre a kettészakadt gép hátsó része esett rá). A házban tartózkodók közül ketten megsérültek.

Aznap ötödik alkalommal emelkedett a levegőbe a MALÉV gépe a Ferihegy I-es repülőtérről. Sétarepülést hajtott végre 23 utassal továbbá négyfőnyi személyzettel a fedélzeten. Egy ilyen repülés időtartama általában 12 perc volt, Ferihegy felől a Városligetig írtak le egy nagy kört, majd visszatérve a repülőtéren leszállva ért volna véget az utazás.

Fotó: Katasztrófavédelmi Igazgatóság Múzeuma

Az ülőhelyek száma azonban kevesebb volt, mint az utasoké, a pilóták ugyanis további három főnek engedélyezték még a beszállást, akik – feltehetően – a pilótafülkében kucoroghattak. A pilóta vélhetően kunsztokat mutatott be a géppel a fedélzeten lévő hölgyeknek, ám az egyik forduló nem úgy sikerült, ahogy tervezték, a repülő a hátára fordult a levegőben, és mivel senki nem volt bekötve, mindenki kiesett az ülésekből. Az egyensúly megborult, és a gép lezuhant.

A repülőgép-katasztrófa hatására felfüggesztették Budapest felett a sétarepüléseket.

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Az MSZP-DK jelöltje nyert Újpesten

info

Nem engedték felszállni Áder János gépét

Géza

A migrációs válsághelyzetről tanácskoznak a Fidesz frakcióülésén

Edit