Főoldal » Új információ derült ki a Balaton vizéről
Tudástár - minden érdekesség

Új információ derült ki a Balaton vizéről

Az elmúlt években többször is megmérték több hazai folyó mikroműanyag-tartalmát, nemrég pedig egy állami támogatású projekt keretében a Balatont és annak fő táplálóját, a Zala folyót is vizsgálat alá vették.

Az eredmények azt mutatják, hogy ezekben a vizekben jellemzően 5-10 mikroműanyag részecske található egy köbméter vízben – idézi a Hírbalaton portál a környezetanalitikát végző WESSLING Hungary közleményét. A korábbi eredményekhez hasonlóan a legtöbb azonosított részecske polietilén anyagú, de emellett polipropilén, polisztirol és poli(vinil-klorid) (PVC) is kimutatható volt.

A most zárult kutatás során a szakemberek édesvízi rendszerek felméréséhez fejlesztettek olyan egységesített módszereket, amelyek a jövőben szabványosítási törekvések alapjául szolgálhatnak. A módszerek a projekt során fejlesztett prototípusokra épülnek.

A mintavételi és minta-előkészítési eljárásokat modellrendszerben is validálták, így pontosabb információkkal rendelkeznek azok hatásfokáról. Ez értékes információt szolgáltat a minták kezelése során elkerülhetetlenül fellépő veszteségek mértékéről, így részletesebb képet alkothatnak a szakemberek a tényleges környezeti körülmények között uralkodó mikroműanyag terhelés nagyságáról.

A kapott eredmények értelmében a mért adatoknál akár 3-5-ször nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.

A módszereket terepi körülmények között is tesztelték különböző környezeti elemek mintázása során, így tudták meg a Balaton és a Zala folyó mikroműanyag-tartalmát, ezekből a vizekből idáig nem volt információ a parányi plasztikokról.

Nyitókép: Hirmagazin.eu
infostar, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Óriási felfedezés: rézkori kincsleletre bukkantak a régészek

Mazsi

Az ember már háromezer évvel ezelőtt is formálta természeti környezetét

Tudtad, hogy az intelligencia az anyától öröklődik és nem az apától?

Edit