Életmód hírek

Új gyógymódot találhattak a kopaszodásra

Egy eredetileg a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére kifejlesztett gyógyszer alkalmazásával brit tudósoknak sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között – írja az MTI.

Man controls hair loss

A Manchesteri Egyetem kutatói szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést és ezzel szerepet játszik a kopaszodásban. A projektet vezető Nathan Hawkshaw szerint.

A MÓDSZER IGAZI MEGOLDÁST JELENTHET A HAJHULLÁSSAL KÜZDŐ EMBEREKNEK.

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmány készítői laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon, akik hajbeültetésen estek át.

A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre: a minoxidil (férfiaknak és nőknek is), illetve a finaszterid (kizárólag férfiaknak). Mindkét szer mellékhatásokkal jár és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek.

A Brit Bőrgyógyászok Egyesületének szóvivője rendkívül érdekesnek nevezte a tanulmányt. Mint fogalmazott: “A hajhullás gyakori rendellenesség, amely jelentősen károsíthatja a lelki egészséget, többek között az önbecsülés és az önbizalom rombolásával. A hajhullással küzdő embereknek egy-egy kezelés teljes siker, de akár teljes kudarc is lehet. Nincs olyan módszer, amely mindenkinél egyformán hatékony.” A szóvivő szerint éppen ezért minden egyes új lehetséges gyógymód esélyt ad az embereknek arra, hogy megtalálják a számukra leghatékonyabb kezelést.

Hawkshaw szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél.

Forrás: index.hu

Képek: hazipatika, napidoktor

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Hamarosan robotok intézik az útleveleinket?

Géza

Végre kiderült, miért kellene minden férfinak megnősülnie!

Mazsi

Húsz év után jött rá a férj, hogy férfit vett feleségül

Mazsi