Hirmagazin.eu
Főoldal » Új ellenséget találhat az EU: gond van a mikrókkal!
Életmód hírek

Új ellenséget találhat az EU: gond van a mikrókkal!

Egy friss tanulmány szerint a mikrohullámú sütők olyan sok szén-dioxidot bocsátanak kis, hogy komoly károkat okoznak a környezetben, ezért szigorúbb szabályokra van szükség.

Kétségbeejtő adatokat közölt a Manchesteri Egyetem kutatócsoportja a mikrohullámú sütőkről: az EU területén található, ilyen típusú konyhai eszközök annyi szén-dioxidot bocsátanak ki magukból, mint 6,8 millió autó!

A tanulmány szerint az unióban található mikrók éves szinten 7,7 millió tonna szén-dioxiddal terhelik meg a környezetet. Mivel az EU-ban a sütőtípusok között a mikrók a legnépszerűbbek, egy nagyon elterjedt, és emiatt nagyon nehezen felszámolható problémáról van szó. A kutatók szerint ha a tendencia így folytatódik, akkor 2020-ra már 135 millió mikrót használnak az EU-ban.

A mikrók rengeteg energiát is fogyasztanak, a becslések szerint évente 9,4 terawattórának megfelelő mennyiségű energiát használnak fel – ennyi energiát egy év alatt három nagyobb erőmű tud megtermelni.

Ráadásul egyre rövidül a mikrók felhasználási ideje – annak ellenére, hogy az eszköz még bőven jó, a felhasználók idő előtt dobják ki őket, és vesznek egy modernebbet. Míg a ’90-es években 10-15 évig üzemelt egy háztartás konyhájában a mikró, mára ez az élettartam 6-8 évre olvadt.

Az eredmények hatására a kutatók szabálymódosításokat sürgetnek az EU-nál, mert az ilyen mértékű környezetszennyezés hamarosan súlyos problémákat okozhat. Ennek köszönhetően pedig valószínűsíthető, hogy Brüsszel keresztes háborút hirdet a mikrók ellen, és a kevésbé szennyező, drágább termékeket fogja preferálni. A szakértői csoport szerint azonban a lakosság nézetein is változtatni kellene, és nyitniuk kell a környezettudatos eszközök irányába.

Forrás: Ripost

Fotó: Keller Mátyás

Hasonló hírek

Elképesztő felajánlással veszi fel a küzdelmet a koronavírussal Galambos Lajos: saját vendégházát ajánlotta fel egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak

Géza

Közel két órányi letölthető relaxációs és meditációs zene

Edit

Tavaly ezrével érkeztek bejelentések a NAV-hoz

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------