Image default
Életmód hírek

Úgy esszük az antibiotikumot, hogy nem is tudunk róla

Rengeteg antibiotikumot eszünk úgy, hogy nem is akarjuk: a levágott állatok húsa is teli lehet gyógyszerekkel! Mivel mértéktelenül faljuk az antibiotikumokat, azok már egyre kevésbé hatnak. A nyugati sajtó félreverte a harangokat: gyógyíthatatlan betegségeket okozó “szuperbaktériumok”fenyegetik az embereket.

A botrány Németországban robbant ki: egy felmérés szerint a német lakosság 79%-a fél attól, hogy árt az egészségére az antibiotikumos hús, és 68%-uk biztos abban, hogy a húsüzemekben trükköznek a gyógyszerekkel.

Úgy esszük az antibiotikumot, hogy nem is tudunk róla

Kiderült, hogy a félelem nem alaptalan: a Németországban felírt összes antibiotikum háromnegyedét állatok kapják, és csak egynegyedét az emberek! A helyzet Magyarországon is hasonló: egy felmérésből kiderül, hogy Magyarország Európában a harmadik helyen áll az 1 kiló állati termék előállításakor a legtöbb antibiotikumot használó országok listáján.

Úgy esszük az antibiotikumot, hogy nem is tudunk róla 1

Az állattenyésztő gazdaságokban olyan antibiotikumokat is adnak az állatoknak, amellyel az embereknél az agyhártyagyulladást, a súlyos tüdőgyulladást vagy más komoly betegséget kezelnek.

A legnagyobb gond, hogy az antibiotikum-maradványok később bekerülhetnek az emberek szervezetébe a húson, tejen, tojáson keresztül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az, hogy antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes, mint egy halálos világjárvány kitörése, mégpedig azért, mert így az orvos által emberi használatra felírt gyógyszerek már nem lesznek elég hatékonyak.

A hatékony antibiotikumok hiánya ugyanolyan komoly biztonsági fenyegetés, mint egy hirtelen felbukkanó halálos betegség vagy járvány kitörése

– mondta Tedros Adhanom, a WHO vezetője.

Ugyanakkor az emberek átlagmagasságának a növekedéséhez is hozzájárulhatnak a nagyüzemi állattartás körülményei. Az uniós antibiotikum-riadó mellett a világcégek ráadásul ki is játsszák a szabályokat, és ugyanez igaz Ázsiára és Latin-Amerikára is: ott a legenyhébbek a szabályok.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Megdöbbentő üzenetet hagytak a betegeknek egy kórház dolgozói!

Mazsi

Agybeteg intézkedések, próbálkozások: Halott apja tartozását hajtanák be Rékán – 1,3 milliót követelnek a 3 éves kislánytól! Oszd meg!

Géza

6+1 meglepő tény a szerelemről

Edit