Image default
Életmód hírek

Ughy Attila – Budapest XVIII. kerület polgármestere – gyászhír

Sajnálatos hírt kaptunk… Életének 92 évében elhunyt Dr. Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a XVIII. kerület díszpolgára.

A nemzetközileg is elismert festőművész, egyetemi tanár nevéhez fűződik a Coloroid színrendszer kidolgozása, városképi együttesek, középületek színének megtervezése. A kerület díszpolgára számos murális munkát készített középületekbe: mozaikokat, falképeket, színes üvegablakokat.

A tanár úr nemcsak az elmélettel foglalkozott, hanem nemzetközi díjakat nyert, képeket festett, több mint száz tudományos publikációt és könyvet írt, köztük a Londonban, New Yorkban, Ottawában, Tokióban, Zürichben, Göttingenben, Sydneyben, Szingapúrban megjelent Colour Dynamics címűt, amelyet a világ sok egyetemén tankönyvként használnak.

Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Ferenczy, Szőnyi István és a Laczkó Dezső Múzeumban. A nevéhez fűződnek többek között a Budai Várnegyed, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a budapesti metró színtervei Számos muráliát készített középületekbe: mint például rekesz mozaikot a Budai Várnegyedbe, freskót, seccót, üvegablakot Tata, Szeged, Lengyel, Pásztó, Edelény és még több város katolikus templomába.

A művész halálával jelentős veszteség érte a kerület kulturális és művészeti életét!
Művész Úr, nyugodjon békében!

Ughy Attila . Facebook

Hasonló hírek

Szó nélkül rúgta fejbe a villamoson utazó nőt!

info

Ezért hízol 40 év felett! – Hogyan tarthatod meg a súlyodat? – Miért nem hatásos a fogyókúra?

Mazsi

Névnapok január 21.

info