Hirmagazin.eu
Főoldal » Ugatással ijeszti el ragadozóit a norvégiai lemming
Állatvilág

Ugatással ijeszti el ragadozóit a norvégiai lemming

a 058 735060 europress EZA 300x199
Forrás: DiscoveryNews | 2015. 02. 09. 11:10:00

Egy svéd kutató szerint a norvégiai avagy közönséges lemming egyedi ugatással és szokatlan színösszetétellel figyelmezteti az őt botor módon kiszemelő ragadozókat.
A Finnországban, Norvégiában, Svédországban és az oroszországi Kola-félszigeten élő apró rágcsáló (Lemmus lemmus) háta vörösesbarna, oldala sárgás, álla és orcája fehér, míg feje, nyaka és válla fekete.

Apró rágcsálóknál ritka az agresszív önvédelem, ám a közönséges lemming ellentmond eme trendnek: hangos, ugató hangokat bocsát ki, megtámadja és még meg is harapja az olyan levegőből érkező ragadozókat, mint a nyílfarkú halfarkas.

Malte Andersson, a Göteborgi Egyetem kutatója szerette volna kideríteni, hogy az állatkák feltűnő színösszetétele és stresszhelyzetben megfigyelt ugatása szolgál-e valamiféle célt. A terepi megfigyelések során kiderült, hogy a közönséges lemming a barna lemmingnél jóval nagyobb arányban alkalmazza a figyelmeztető ugatást, amikor potenciális ragadozó – például ember – közelíti meg.

Színe kifejezetten úgy fejlődött, hogy könnyen kiszúrható legyen. Fény derült arra is, hogy az L. lemmust könnyebb észlelni természetes környezetében, mint a régió másik elterjedt rágcsálóját, a deres erdeipockot.

Norvégiai avagy közönséges lemming (Fotó: AFP)

Színösszetétele és viselkedése Andersson szerint az aposzematizmus példája, ekkor az élőlények színezetüket és más taktikát vetnek be a potenciális ragadozók figyelmeztetésére, jelen esetben arra, hogy néhány rágcsálót nem érdemes megtámadni. A riasztó színezet általában sokkal gyakoribb békáknál, kígyóknál és rovaroknál, mint növényevő állatoknál, ennélfogva az apró lemming ismét csak kitűnik a tömegből.

A fekete és fehér, vagy sárga tipikus figyelmeztetőszín-kombináció, néhány madár tudja is, hogy jobb távol maradni tőle – mondja a kutató. A szín és a hang miatt a ragadozó kétszer is meggondolja a támadást.

„A norvég lemming az akusztikát veti be feltűnő színekkel, valószínűleg azért, hogy csökkentse zsákmányul ejtésének kockázatát” – magyarázza Andersson.

Az eredményekről a Behavioral Ecology and Sociobiology folyóirat számolt be.

Hasonló hírek

Hátborzongató: több millió éves, gigantikus őscápa maradványára bukkantak Amerikában

Mazsi

Zseniális! Íme Garfield a való életben!

Géza

Ennek a tüneményes bagolynak fogalma sincs róla, hogy egy kiskacsát nevel

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!