Hirmagazin.eu
Média és szórakozás

Tvrtko elárulta: beszakadt az eredeti Trianon-térkép

forrás: M1 Ma reggel

Van egy könyv, amelyről tud, olvasott, tanult minden magyar ember, viszont még senki sem látta. Vujity Tvrtko viszont fellapozhatta a trianoni békeszerződés egyetlen eredeti példányát. Az újságíró az M1-en beszélt a hat országon keresztül tartó nyomozásról és alkotásáról.

A tudatlanságom és a sok kérdés miatt nyúltam hozzá a témához – mondta Vujity Trutyko az M1 délelőtti műsorában. – Azt láttam, hogy sok embernek nagyon sok minden van a fejében Trianonnal kapcsolatban. Amikor a Facebook-oldalamon elkezdtem promotálni a filmet, akkor mindenki megírta hozzászólásában a „tutit”. Nagyon sokan tudnak Trianonról, de sok mindent rosszul.

Tvrtko elárulta: beszakadt az eredeti Trianon-térkép

Rengeteg a legenda. A kettévágott városoknál a hajózható folyók kapcsán például, hogy Georges Clemenceau-nak magyar menye volt, ami igaz. A francia politikus viszont annyira utálta a menyét, hogy megbüntette a magyarokat, ez viszont nem igaz – sorolta.

II János Pál pápa elkérte a könyvet, és átolvasás után megállapította, hogy ez annyira igazságtalan, hogy azonnal meg kell semmisíteni, ami nem igaz. Sok legenda van, melyek közé tartozik, hogy 100 év után lejár a szerződés, és 2020-ban Magyarország mindent visszakap, ami megint csak nem igaz. Annyi legenda terjeng, hogy elhatározta, bemutatja, de másként – tette hozzá az újságíró.

Ilyen jellegű Trianon-filmet nem láthattak a nézők, hiszen ez egy úti film. A legmegrázóbb az volt, amikor kinyílt a páncélterem ajtaja, majd kivették a dobozból, és a celofánból kicsomagolják a könyvet. „Nem tudtam, hogy egy pergamen, pár oldal. A valóságban ez egy 524 oldalas, nagyon vastag könyv, melynek utolsó lapjának utolsó két aláírása a magyaroké: Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követé és Benárd Ágost  népjóléti miniszteré” – hangsúlyozta Vujity Trutyko.

Tíz hónap szervezésbe telt, melyből 4 hónap gyakorlatilag elment a kukába. A francia hatóságok ugyanis nem tudták, mit keresnek.

Rá kellett döbbennem – mondta -, hogy míg nekem fontos, addig ők nem tudják, mi az.

Több mint ezer levél, telefon, e-mail ment összességében. Majd be kellett fizetnie 350 eurót, valamivel többet mint százezer forintot. Ez volt a díja, hogy megtekinthessék a tárgyat.

Majd elutaztak a Párizstól nem messze fekvő Courbevoie városkába, ahol egy páncélteremből kihozták a könyvet, egy hölgy fehér kesztyűben nyúlt hozzá. Lényegtelen érdekessége a dolognak, hogy eltépődött a térkép. 1920. június 4-én 16 óra 15 perckor összehajtogatták, most kihajtogatták, és egy részen eltépődött – emlékezett vissza.

Amikor végül 21 ezer könyv, illetve dokumentum közül kihozták a könyvet, és döbbentek ültek Suha Györggyel, a hölgy megkérdezte: „És egyébként izgalmas? Ezt keresték, ugye?”

A filmmel kapcsolatban nagynak tartja az elvárásokat, és óva intett a túlzásoktól. A nézők még egyetlen kockát sem láttak belőle, mégis két Trianon-tüntetésre kapott felkérést, hogy mondjon beszédet. Felkérték a hamarosan bemutatandó Trianon rockopera felkonferálására is. Emellett értesítette őt egy vitézi rend, ha egyetlen centiméterrel is megnövekszik Magyarország területe, akkor neki adják a rend dísz nagydíját. Olyan mértékű érzelmek és indulatok munkálkodnak az emberekben a téma kapcsán, mely fontossá teszi a filmet – zárta a beszélgetést az újságíró.

A TVRTKO túlmegy minden határon – A könyv titka 19.30-kor lesz látható a Dunán.

 

Hasonló hírek

Freddie bejutott a döntőbe!

Edit

Vasárnap indul a Petőfi TV az A38 hajóról

info

Facebook: Figyelem, az állásunkba kerülhet a közösségi locsogás

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian