Hirmagazin.eu
Főoldal » Tűzszerészbaleset: Hősi halottá nyilvánítják az elhunyt katonákat
Belföldi hírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Tűzszerészbaleset: Hősi halottá nyilvánítják az elhunyt katonákat

forrás: hirado.hu

Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök rendkívüli tájékoztatót tartott a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt tragikus tűzszerészbalesetről, amelyben négyen életüket vesztették, egy ember pedig életveszélyesen megsérült. Mindketten részvétüket fejezték ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Öt gyermek maradt édesapa nélkül

Iszonyú és tragikus baleset történt a Hortobágyi Nemzeti Park területén, pótolhatatlan veszteség érte a magyar honvédség családját – mondta a péntek esti sajtótájékoztatón Simicskó István honvédelmi miniszter, aki bejelentette: hősi halottá nyilvánítják és felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre az elhunyt katonákat.

A miniszter elmondta: egy orosz, a második világháború után készült 250 kilogrammos repeszromboló bomba robbant fel.

Tűzszerészbaleset: Hősi halottá nyilvánítják az elhunyt katonákat

Öt gyermek maradt édesapa nélkül – közölte. – Komoly gyász ez mindannyiunk számára. Őszinte és mély együttérzésünket szeretnénk kifejezni a családok számára – tette hozzá.

Simicskó István arról is beszámolt, hogy a sérült tűzszerészt jelenleg a honvédkórházban ápolják, állapota súlyos, de nem életveszélyes.

„Bátor fiatalemberek haltak meg”

Négy kiváló katonát és szakembert vesztettünk el – ezt már Benkő Tibor vezérkari főnök mondta a sajtótájékoztatón. Bátor fiatalemberek haltak meg, mindannyian a harmincas éveikben jártak – hangsúlyozta.

„Az élet előttük állt. (…) Elhivatottak voltak a haza iránt, életük árán is teljesítették a feladatukat” – tette hozzá.

Benkő Tibor is részvétét fejezte ki az elvesztett katonák szüleinek, hozzátartozóinak és szeretteinek.

DEBRE201607010046-1024x682
A Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető út 2016. július 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Korai találgatni

A vezérkari főnök a tragédia körülményeinek kivizsgálását még a helyszínen elrendelte. „Az eredmény mutatja majd meg, hogy mi történt, korai lenne találgatásokba bocsátkozni” – mondta.

A részletekről szólva elmondta, hogy ahogy mindig, a mai nap folyamán is 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban a területen, köztük 15 tűzszerész katona.

Két bomba várt megsemmisítésre, mindkettő már hatástalanítva volt, ezért nem tisztázottak egyelőre a részletek – mondta.

A helyszínen továbbra is folyik a vizsgálat a hatóságok és az ügyészség bevonásával.

70 év, 150 ezer hektár

Simicskó István a sajtótájékoztatón beszámolt róla, hogy az elmúlt mintegy 70 évben, a második világháború óta a magyar tűzszerész katonák mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek.

Évente átlagosan 2500 lakossági bejelentés érkezik ilyen szerkezetekre vonatkozóan, 2015-ben ez a szám 2600 volt, idén eddig több mint 1200. „A magyar tűzszerészek mindenhol ott vannak, életüket teszik kockára. Éles bevetésre mennek a mi biztonságunk érdekében, ezt senki ne felejtse el” – hangsúlyozta a miniszter.

Péntek délután történt a tragédia

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, eddig tisztázatlan okból robbant fel egy bomba péntek délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Nádudvar közelében.

A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Az elmúlt húsz évben négyszer történt tűzszerésztragédia.

Az államfő, a Magyar Honvédség, több minisztérium, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága és parlamenti pártok közleményben fejezték ki részvétüket.

Áder János: Négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el

Nemzetünk minden tagja nevében, a hadsereg főparancsnokaként, őszinte részvétemet fejezem ki a szolgálatuk teljesítése közben életüket vesztett honvédeink családtagjainak, szeretteinek és bajtársainak – írta Áder János köztársasági elnök a pénteken elhunyt négy tűzszerészre emlékező részvétnyilvánításában.

“Akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették. Négy kiváló tűzszerészt, négy bátor katonát, négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el” – olvasható az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

Honvédeink emlékét kegyelettel megőrizzük – írta az államfő.

Így reagáltak minisztériumok, a pártok a tragédiára

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, amikor a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren péntek délután egy bombát próbáltak hatástalanítani és a szerkezet felrobbant. Egy társuk súlyos sérüléseket szenvedett. Az államfő, a Magyar Honvédség, több minisztérium, az Országgyűlés honvédelmi bizottsága és parlamenti pártok közleményben fejezték ki részvétüket.

Áder János köztársasági elnök részvétnyilvánításában azt írta: “akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették. Négy kiváló tűzszerészt, négy bátor katonát, négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el”.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelte, hogy a tűzszerészek munkájuk során Magyarországon több ezer hektár értékes területet szabadítottak meg a robbanóanyagoktól, amelyek ezáltal újra biztonságosak lettek – tették hozzá.

DEBRE20160701005
Katonai mentőautó a Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető út 2016. július 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fidesz: Pótolhatatlan kár

A Fidesz-frakció közleményben fejezte ki őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt katonák hozzátartozóinak. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt hangsúlyozta: “munkavégzés közben – hazájukat és polgáraik biztonságát szolgálva – elvesztett minden élet olyan nagy kár, amely pótolhatatlan”.

MSZP: Óriási áldozatokat követel a szolgálat

Az MSZP részvétnyilvánító közleményében egyúttal arra kérte a kormányt, hogy a tragédiában érintett családok azonnal és minden segítséget megkapjanak. Molnár Gyula a párt elnöke, és Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke kiemelte továbbá, hogy “ez a tragédia rávilágít arra, milyen veszélyes és óriási áldozatokat követelő szolgálatot teljesítenek a honvédség tagjai”.

Jobbik: Osztozunk a fájdalomban

Közleménybe fejezte ki részvétét a hozzátartozóknak a Jobbik is. Osztozunk a család, a barátok és a kollégák fájdalmában – írták közleményükben.

DK: fontos, hogy vizsgálat indult

A Demokratikus Koalíció (DK) nevében Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagja azt is kiemelte: fontosnak tartják, hogy a vezérkari főnök azonnali vizsgálatot rendelt el. Reményét fejezte ki, hogy annak eredményéről Benkő Tibor a honvédelmi bizottságának ülésén is beszámol majd.

 

Hasonló hírek

Ezt a kormányrendeletet minél, előbb nyomtassa ki, mert ha ön is rajta van ezen a listán , akkor több, mint 350 ezer forintot jelenthet egy összegben!

Mazsi

Orbán Viktor Miniszterelnökünk: Szívemből szólt Müller Cecília! – videó

Géza

A karácsony utáni hónapokban éri csak meg igazán vásárolni

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------