Image default
Belföldi hírek

Tusványos: napirenden az Európai Egyesült Államok gondolata

A kormánypártok képviselői egyértelműen elutasították az Európai Egyesült Államok gondolatát egy, a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésen pénteken Tusnádfürdőn.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is közölte, nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az unió nem rossz intézmény, ahol mindenki megpróbálja érvényesíteni a saját érdekeit. Ugyanakkor ellenzik az Amerika Egyesült Államok típusú szervezet létrejöttét, mert azt jelentené, hogy a legerősebb országok vezetnék az uniót, és a kisebb országok a perifériára szorulnának. Ezért nem támogatják az Európai Egyesült Államok eszméjét – mondta a fideszes képviselő, és kijelentette: kizárólag a magyar érdekeket kívánják képviselni.

Harrach Péter szerint az erős és versenyképes Európa mindenkinek érdeke és vita kérdése, hogy ez milyen keretek között valósul meg. Az Európai Egyesült Államokból kimaradnának a nemzeti értékek, a hagyományok, a közösségek, és azok erőltetik ennek gondolatát, akik a nyílt társadalmak hívei. Ez feladott szuverenitás lenne – mutatott rá.

A politika felelőssége

Böröcz László az új európai bizottsági elnökre vonatkozó kérdésre azt mondta: a várakozásaik pozitívak, és Ursula von der Leyen eddigi megnyilatkozásait hallva ennek van is alapja. Harrach Péter szerint a jelöltek közül Ursula von der Leyen a legjobb választás volt.

Ungár Péter úgy fogalmazott: nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével. Van, amiben több közös Európára van szükség, például közös kül- és védelmi politika kell, de ne szóljanak bele a nemzeti alaptantervbe, kulturális kérdésekbe – mondta.

Böröcz László szerint 2010 után a parlamenti pártok – egy kis „szektától”  eltekintve – bizonyos kérdésekben meg tudtak állapodni, ezek közé tartozott a kettős állampolgárság elfogadása. A DK szerinte az egyetlen olyan parlamenti párt, amely ezt a nemzeti minimumot nem tudta a mai napig elfogadni. Ennek fényében nem tartotta meglepőnek, ami az Európai Parlamentben történt, ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy ehhez a Momentum is, mint új politikai erő csatlakozott.

A politika felelőssége, hogy a nemzeti minimumokat ismét meg tudják teremteni – jegyezte meg. Szerinte azért tudott a Fidesz–KDNP ilyen eredményt elérni az EP-választáson, mert nem kényelmesedett el, képviselőik mozgósítottak, kikérték az emberek véleményét – mondta.

Nemzeti konszenzus

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy látta: a hitelesség, a karizmatikus vezető és a fegyelmezettség a hatékony politizálás feltételei. A hitelességet nem kell magyarázni, az, hogy ki a karizmatikus vezető, azt meg látjuk – fogalmazott.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: azt a nemzeti konszenzust, ami minden országban érvényes, a Fidesz rúgta fel, amikor Kovács László uniós biztosi megválasztását nem támogatták. Ha az LMP bekerült volna az EP-be, minden magyar jelöltet támogattak volna, minden pozícióra. Hozzátette: kétségtelenül sok ellenzéki hiba vezetett az elért eredményhez, de bízik abban, hogy az önkormányzati választáson, már nem ilyen eredmény születik, és a Fidesz kisebbségbe kerül.

Elismerte, hogy az LMP történelmi válságát éli, de reméli, hogy alkotó szereplő marad a jövőben is. Kitért arra is: rossznak tartja, amikor a DK a határon túli magyarok ellen hergel, és intoleráns politikát folytat, de ez hasonlít a Fidesz migrációs politikájához. Jó lenne, ha mindketten abbahagynák – mondta.

Harrach Péter arra, hogy Ungár Péter szóvá tette, a KDNP önállóan nem mérette meg magát egy ideje választásokon, azt mondta: választóikat a Fidesz–KDNP-szövetség mögé állították, több száz erős vidéki szervezetük van, és sok ezer tagjuk. Amikor a KDNP önállóan indult, akkor a kisebbik kormánypárt jelöltje lett a polgármester. Soha semmilyen körülmények között, egyeztetés nélkül a Fideszt nem döfték hátba, korrekt szövetségesek, igyekeznek mindig közös véleményt megfogalmazni – jelentette ki.

Önkormányzati választások

Az önkormányzati választásokról szólva a Fidesz frakcióvezető-helyettese rámutatott: Budapestet Tarlós István főpolgármester kiválóan vezeti, kilenc év alatt nem lehet minden problémát megoldani, van még mit fejleszteni. Összehasonlítva a Demszky-korszakkal ég és föld a különbség, s bízik benne, hogy ezt a budapestiek is pontosan látják. Ha elvégzik a kampányban a szükséges munkát, megnyerhetik az önkormányzati választásokat is. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kapcsán azt mondta, meg kell nézni, mi zajlik Zuglóban. Szerinte Karácsony káoszba döntené Budapestet.

Harrach Péter úgy látta: Tarlós István pragmatikusan gondolkodik, nem pártérdekeket, hanem Budapest érdekeit szolgálja, nem párt-, hanem városi politikus.

Ungár Péter szerint nem csak Budapesttel kell foglalkozni, legalább ennyire fontosak a megyei jogú városok, a kisebb települések. Az a kérdés, hogy azon emberek helyett, akik a Fidesz érdekeit képviselik, olyanokat választanak-e, akik a település érdekeit képviselik.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Világrekorder lett a 87 éves magyar sakknagymester

Edit

Egy teljes órán át sötét lesz a Földön: Magyarországon is lekapcsolják a fényeket! Oszd meg!

Géza

Megszólalt a rendőrség az Erdogan látogatásakor kialakult káoszról – szerintük nem ez volt a baj

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------