Hirmagazin.eu
Főoldal » Tusványos: napirenden az Európai Egyesült Államok gondolata
Belföldi hírek

Tusványos: napirenden az Európai Egyesült Államok gondolata

A kormánypártok képviselői egyértelműen elutasították az Európai Egyesült Államok gondolatát egy, a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésen pénteken Tusnádfürdőn.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is közölte, nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével.

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az unió nem rossz intézmény, ahol mindenki megpróbálja érvényesíteni a saját érdekeit. Ugyanakkor ellenzik az Amerika Egyesült Államok típusú szervezet létrejöttét, mert azt jelentené, hogy a legerősebb országok vezetnék az uniót, és a kisebb országok a perifériára szorulnának. Ezért nem támogatják az Európai Egyesült Államok eszméjét – mondta a fideszes képviselő, és kijelentette: kizárólag a magyar érdekeket kívánják képviselni.

Harrach Péter szerint az erős és versenyképes Európa mindenkinek érdeke és vita kérdése, hogy ez milyen keretek között valósul meg. Az Európai Egyesült Államokból kimaradnának a nemzeti értékek, a hagyományok, a közösségek, és azok erőltetik ennek gondolatát, akik a nyílt társadalmak hívei. Ez feladott szuverenitás lenne – mutatott rá.

A politika felelőssége

Böröcz László az új európai bizottsági elnökre vonatkozó kérdésre azt mondta: a várakozásaik pozitívak, és Ursula von der Leyen eddigi megnyilatkozásait hallva ennek van is alapja. Harrach Péter szerint a jelöltek közül Ursula von der Leyen a legjobb választás volt.

Ungár Péter úgy fogalmazott: nem ért egyet az Európai Egyesült Államok intézményével. Van, amiben több közös Európára van szükség, például közös kül- és védelmi politika kell, de ne szóljanak bele a nemzeti alaptantervbe, kulturális kérdésekbe – mondta.

Böröcz László szerint 2010 után a parlamenti pártok – egy kis „szektától”  eltekintve – bizonyos kérdésekben meg tudtak állapodni, ezek közé tartozott a kettős állampolgárság elfogadása. A DK szerinte az egyetlen olyan parlamenti párt, amely ezt a nemzeti minimumot nem tudta a mai napig elfogadni. Ennek fényében nem tartotta meglepőnek, ami az Európai Parlamentben történt, ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy ehhez a Momentum is, mint új politikai erő csatlakozott.

A politika felelőssége, hogy a nemzeti minimumokat ismét meg tudják teremteni – jegyezte meg. Szerinte azért tudott a Fidesz–KDNP ilyen eredményt elérni az EP-választáson, mert nem kényelmesedett el, képviselőik mozgósítottak, kikérték az emberek véleményét – mondta.

Nemzeti konszenzus

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy látta: a hitelesség, a karizmatikus vezető és a fegyelmezettség a hatékony politizálás feltételei. A hitelességet nem kell magyarázni, az, hogy ki a karizmatikus vezető, azt meg látjuk – fogalmazott.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: azt a nemzeti konszenzust, ami minden országban érvényes, a Fidesz rúgta fel, amikor Kovács László uniós biztosi megválasztását nem támogatták. Ha az LMP bekerült volna az EP-be, minden magyar jelöltet támogattak volna, minden pozícióra. Hozzátette: kétségtelenül sok ellenzéki hiba vezetett az elért eredményhez, de bízik abban, hogy az önkormányzati választáson, már nem ilyen eredmény születik, és a Fidesz kisebbségbe kerül.

Elismerte, hogy az LMP történelmi válságát éli, de reméli, hogy alkotó szereplő marad a jövőben is. Kitért arra is: rossznak tartja, amikor a DK a határon túli magyarok ellen hergel, és intoleráns politikát folytat, de ez hasonlít a Fidesz migrációs politikájához. Jó lenne, ha mindketten abbahagynák – mondta.

Harrach Péter arra, hogy Ungár Péter szóvá tette, a KDNP önállóan nem mérette meg magát egy ideje választásokon, azt mondta: választóikat a Fidesz–KDNP-szövetség mögé állították, több száz erős vidéki szervezetük van, és sok ezer tagjuk. Amikor a KDNP önállóan indult, akkor a kisebbik kormánypárt jelöltje lett a polgármester. Soha semmilyen körülmények között, egyeztetés nélkül a Fideszt nem döfték hátba, korrekt szövetségesek, igyekeznek mindig közös véleményt megfogalmazni – jelentette ki.

Önkormányzati választások

Az önkormányzati választásokról szólva a Fidesz frakcióvezető-helyettese rámutatott: Budapestet Tarlós István főpolgármester kiválóan vezeti, kilenc év alatt nem lehet minden problémát megoldani, van még mit fejleszteni. Összehasonlítva a Demszky-korszakkal ég és föld a különbség, s bízik benne, hogy ezt a budapestiek is pontosan látják. Ha elvégzik a kampányban a szükséges munkát, megnyerhetik az önkormányzati választásokat is. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kapcsán azt mondta, meg kell nézni, mi zajlik Zuglóban. Szerinte Karácsony káoszba döntené Budapestet.

Harrach Péter úgy látta: Tarlós István pragmatikusan gondolkodik, nem pártérdekeket, hanem Budapest érdekeit szolgálja, nem párt-, hanem városi politikus.

Ungár Péter szerint nem csak Budapesttel kell foglalkozni, legalább ennyire fontosak a megyei jogú városok, a kisebb települések. Az a kérdés, hogy azon emberek helyett, akik a Fidesz érdekeit képviselik, olyanokat választanak-e, akik a település érdekeit képviselik.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nézőpont: Negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz

Géza

Változik a magyar nyelv – kapkodhatjuk a fejünket (Olvasd el és hallgasd meg!)

Géza

Németországból nem tudják majd kitoloncolni a migránsok jelentős részét

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------