Image default
Külföld

Tüntetés robbant ki Bihácson a migrációs helyzet miatt

Bosznia továbbra is tehetetlen az illegális bevándorlással szemben. Ennek legnagyobb elszenvedője Bihács, ahol összegyűlnek a bevándorlók, hogy alkalomadtán megpróbáljanak Horvátországba és azon keresztül Nyugat-Európába szökni.

A bihácsiak szerint a migránsok megjelenésével romlott a közbiztonság.

Több ezren vonultak utcára az illegális migránsok miatt Bihácson. Az észak-nyugati boszniai településen rendszeresen tüntetnek az ott élők a bevándorlók miatt. Szombaton este a demonstrálók lezárták a főbb utakat és feltartóztatták a migránsokat szállító járműveket.

A demonstráció egyik szervezője azt mondta az M1-nek, megállítanak minden buszt és vonatot, egyetlen migránst sem engednek be.

Gyakoriak a verekedések

A helyiek azt mondták, megszűnt a közbiztonság azóta, amióta a migránsok a város melletti erdőben táboroznak. A környék romos házaiban meghúzódó bevándorlók egymással versengő csoportjai szinte napi rendszerességgel összeverekednek.

A legutóbb csaknem két hete tört ki zavargás az egyik táborban. A hatóságok kétszáz rendőrt vezényeltek a helyszínre, akik sátorról sátorra járva ellenőrizték az ideiglenes tábort és több migránst bilincsben vittek el.

Lövések dördültek

A razziát a tömegverekedés miatt indítottak a hatóságok. Előbb két iráni esett egymásnak, egyikük súlyos sérülést szenvedett, majd egy nagyobb afgán és iráni migránscsoport verekedett össze. A kiérkező rendőröket botokkal és kövekkel dobálták meg, egy rendőrautót is megrongáltak – fejtette ki a történteket a rendőrségi szóvivő.

Elmondta: a rendőrök saját épségük érdekében négy éles lövést adtak le a levegőbe, amire valamelyest megnyugodtak a kedélyek.

A legfrissebb adatok szerint csak szeptemberben több mint 2700 migráns érkezett Bihács környékére. A többségnek semmilyen irata nincs, de van köztük olyan is, akit már kiutasítottak Boszniából.

Migránsok fő célja

Bosznia-Hercegovina idén vált a Nyugat-Európába tartó bevándorlók célpontjává. A magyar határzár miatt az illegális migránsok ugyanis már Szerbiából is inkább Bosznia felé indulnak. Mások pedig Görögországból indulva Albánián és Montenegrón keresztül érik el Bosznia-Hercegovinát, majd onnan menjenek tovább Horvátországba, majd pedig Szlovéniába és végül Nyugat-Európába.

Az Európai Unió hatmillió eurót, vagyis csaknem kétmilliárd forintot ajánlott fel Boszniának a migrációs helyzet kezelésére.

Nem optimális a helyzet kezelése

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója már a nyári zavargások idején arról beszélt, hogy egyelőre nem érezhető, hogy Bosznia távol tudná tartani az illegális migránsokat a határaitól. Bakondi György úgy fogalmazott: rávilágít a helyzet arra hogy a térségben a felkészültség az ilyen helyzet kezelésére nem optimális.

Kiemelte: ezt az Európai Unió is észlelte ezt és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) számos országában kísérletet tesz arra, hogy külső eszközökkel segítséget nyújtson a határ lezárásához és a külső határoktól távol állítsa meg a migrációs áradatot. Ennek egyelőre túl nagy eredményét nem láthatjuk – mondta a főtanácsadó.

Bakondi György hozzátette: a Balkán stabilitása Európa biztonságának egyik fő kérdése. Éppen ezért számos veszélyt hordoz magában az, hogy ismeretlen identitású, állampolgárságú és célú emberek tömege hónapok óta ellenőrzés nélkül áramlik egy egyébként is instabil térségbe.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Te is megijedsz, ha megtudod, mitől retteg Ferenc pápa

Mazsi

Nagy veszély leselkedik a taxisokra

Géza

Dél-Korea nyolcmillió dolláros segélyt ad Észak-Koreának

Géza