Hirmagazin.eu
Főoldal » Túlélte a bombázást és az államosítást is – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz – ritka régi képek, videó
Életmód hírek

Túlélte a bombázást és az államosítást is – 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz – ritka régi képek, videó

Százharminc éves a Fővárosi Nagycirkusz. Budapest első állandó cirkusza 1891. május 7-én nyitotta meg kapuit a Városligetben.

A nagy népszerűségnek örvendező létesítmény az idők során jelentős változásokon ment keresztül, a tulajdonosok cserélődése mellett több bérlő is megfordult az épületben, és kétszer teljes felújításon esett át az épület.

Budapest, 1948. május 9.: A cirkuszi előadás egy jelenete a Fővárosi Nagycirkuszban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Magyar Fotó: Kotnyek Antal)

A cirkusznyitás terve már 1888-ban megszületett az akkori fővárosi döntéshozók fejében, azonban az ötlet kivitelezésére csak 1889-ben került sor, amikor Budapest szerződést kötött Wulff Ede elzászi vállalkozóval. A szerződés létrejöttét anyagi megfontolások ösztönözték, hiszen akkoriban a Fővárosi Állat- és Növénykert bevételei nem fedezték a fenntartásához szükséges költségeket.

Ezért a intézmény igazgatósága cirkuszi mutatványokkal kívánt még több látogatót odavonzani.

Wulff Ede lett az első állandó cirkusz igazgatója, és a cirkusz épületének felhúzásában is vezető szerepe volt. Wulff ajánlatára a cirkusz vasvázas megoldással épült fel, aminek ötletét a brüsszeli világkiállításra készített hullámbádogból álló, vasrudakkal megerősített épület tervéből született.

Budapest, 1953. július 5.: Medveidomárok szórakoztatják produkciójukkal a közönséget a Fővárosi Nagycirkuszban (Fotó: Nemzeti Fotótár/ MTI/Aradi Tibor)Fővárosi Nagycirkusz az 1891-ben épült Beketow Cirkusz az egyetlen állandó épületben működő budapesti cirkusz volt. 1935-44 közt Fényes György igazgató után Fényes Cirkusz néven működött. 1945-től Fővárosi Nagycirkusz. Régi épületét 1966-ban lebontották, a helyén felépült épületben 1971 óta játszik a cirkusz.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Az épület a könnyen szétszedhető és összerakható szerkezetének köszönhetően hamar felépült, és méreteit tekintve abban a korban hatalmasnak számított, a maga 2290 fő befogadóképességével.

A nyitást követő két éveben több változás is érte a cirkuszt, több tulajdonoscsere, és több bérlője is volt az épületnek és két nagyobb felújítást is végrehajtottak az épületen. A második ilyen nagy volumenű felújítás után a becslések szerint a cirkusz épülete 130 ezer koronát ért. Nemhiába hasonlították a cirkuszt a látogatók egy ékszerdobozhoz, hiszen nagyon sok dicséret kapott a homlokzat, a világítás, a kókuszszőnyeg, és a 2,5 méteres medence is rászolgált a látogatók csodálkozására.

Budapest, 1955. február 7.: a berlini Busch Cirkusz is műsort adott a Fővárosi Nagycirkuszban (Fotó: Nemzeti Fotótár/ MTI/Tormai Andor)

Az első világháború ideje alatt az intézmény mondhatni jó anyagi bevételekkel rendelkezett, és az előadások többsége előkelő közönség előtt zajlott.

A második világháborúban már azonban nem volt ilyen szerencsés a cirkusz helyzete, ugyanis az 1944-ben Budapestet egyre többször ért bombázások a cirkusz épületét is elérték, így az jelentős mértékben megrongálódott.

Budapest, 1956. július 2.: N. Krateyl (Románia) lovas parádéja a Fővárosi Nagycirkuszban, A porond mesterei című júliusi műsorban (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Farkas Tamás)

A bombázások során megsérült épületet aztán rövid idő alatt rendbe rakták, majd azután 1949-ben az intézményt államosították. Bár a cirkusz ennek köszönhetően egészen 1966-ig szünet nélkül működhetett, azonban még ebben az évben a főváros lebontatta az épületet.

Ám az épület lebontása nem jelentette a cirkusz végét, hiszen a romjaiból feléledő cirkuszt 1971-ben újból megnyitották, immáron egy női igazgatóval az élen, Eötvös Gábornéval, a híres Picard-dinasztia leszármazottjával.

A Fővárosi Nagycirkusz a Liget Budapest projekt részeként új épületet kap, illetve az ehhez kapcsolódóan létesülő új cirkuszművészeti központ, a Városliget vonzáskörzetében.

A Közép-európai Cirkuszművészeti Központ egy olyan cirkuszkomplexumként jön létre Európa szívében, amely megfelelő infrastrukturális háttere lehet a most megújuló cirkuszművészetnek, és méltón őrzi majd a cirkuszművészeti hagyományokat, így a klasszikus és modern cirkusz egymás mellett működhet majd.

Budapest, 1976. december 17.: A Fővárosi Nagycirkusz épülete karácsonykor, ünnepi fényben (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/ Benkő Imre)

Videó: Cirkusz  50 gálaműsor

Címlapfotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Benkő Imre

hirado, vg, wikipedia

Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Így nem lesz rémálom a karácsonyi bevásárlás: jól jár, aki most lép

Géza

A férjem későn járt haza, és mikor kutakodtam a szennyesében, érdekes dolgot találtam…

Edit

Ez a gyönyörű virág igazi gyógyító elixír

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!