Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Túl könnyűnek és nehéznek is értékelték a kompetenciamérést

hirmagazin 2015 05 27 180419
2015. 05. 27. – 17:20
forrás: MTI

Rendben lezajlott az országos kompetenciamérés az iskolákban szerdán délelőtt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel. Az országos elemzést 2016. április 29-éig hozzák nyilvánosságra.
A mérésben az ország szinte összes iskolájában – 2872 iskola 3589 telephelyén – 268 ezer 609 diák vett részt a hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamon. A mérés – a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve – az adott évfolyamokon minden tanulónak kötelező.

A mérés célja a tanulók adott képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése függetlenül attól, hogy a tanuló ezeken a területeken gyengébb vagy erősebb képességű. A feladatok között ezért nagyon könnyű és nehezebb feladatok is voltak, így viszonylag pontosan össze lehet hasonlítani a tanulók képességeit. Az ország minden tanulója ugyanazt a tesztfüzetet oldotta meg, nem meglepő hát, hogy míg egyes tanulók nehéznek találják, mások szerint túlságosan könnyű – jelezte a tárca.

Kitért a jelentés arra is, hogy a rendszer része a tanulók szociokulturális hátterét felmérő Tanulói kérdőív, melynek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából felettébb fontos, ám a tanulóknak és szüleiknek önkéntes. A kérdőív célja, hogy országosan és iskolai szinten egyaránt elemezni lehessen a tanulók szociokulturális háttere és a mért teljesítmény közötti összefüggést – rögzíteti a jelentés.

A közleményben tudatta az Emmi: az Oktatási Hivatal 2016. február 29-éig készíti el az országos, intézményi és fenntartói szintű elemzéseket, és elküldi az intézmények vezetőinek, a fenntartóknak. Az országos elemzést az Emberi Erőforrások Minisztériuma emellett 2016. április 29-éig nyilvánosságra hozza a kormányzati honlapon.

A mérés eredményei alapján az iskolák igazgatói intézkedési tervben határozzák meg a pedagógiai munka fejlesztése ügyében szükséges lépéseket.

A magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben indult el, és mára Európa és a világ szakmailag és szolgáltatásaiban legkorszerűbb mérési rendszerei között tartják számon – olvasható a közleményben.

Hasonló hírek

Forgalomkorlátozások a Mikulásfutás miatt Budapesten

info

Korrupciógyanú Ózdon

Edit

Ágyi poloskák támadták meg a Honvédkórházat

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------