Hirmagazin.eu
Főoldal » Tudtad? Ilyen félelmetes dolgok történnek a testeddel, ha túl sokat alszol
Egészség - betegség

Tudtad? Ilyen félelmetes dolgok történnek a testeddel, ha túl sokat alszol

Manapság már mindenkinek olyan zsúfolt az időbeosztása, hogy szinte képtelenségnek tartja a napi 7-8 óra alvást, amit alapvetően minden szakember ajánl. Azt már biztosan hallottad, hogy a kevés alvás árt az egészségednek, de azt tudtad, hogy a sok is?

A Szöuli Nemzeti Egyetem Orvostudományi Karán kutatást végeztek több, mint 133.000 nő és férfi bevonásával, 40-69 korosztályban. Információkat gyűjtöttek a kórtörténetükről, családi kórelőzményekről, gyógyszerszedési szokásokról, életmód tényezőkről, étkezési szokásokról. Emellett feltették azt a kérdést is, hogy ki mennyit alszik naponta, ideértve a nap közbeni szundítást is.

Egészségügyi szakemberek fizikális vizsgálatokat is végeztek a bevont személyeken, vért, vizeletet és DNS-mintát is vettek tőlük.

Az eredmények azt mutatták, hogy mind az elégtelen alvás (kevesebb, mint 6 óra), mind az elnyújtott alvás (több, mint 10 óra) kapcsolatban áll a metabolikus szindróma kialakulásának esélyével.

A metabolikus szindrómában szenvedő emberek a következőkből 3-at legalább tapasztalnak:

#1. Hasi elhízás

#2. Magas triglicerid szint a vérben

#3. Alacsony HDL koleszterin a vérben

#4. Megemelkedett éhomi vércukorszint

#5. Magas vérnyomás

Eredmények

Azok a nők, akik kevesebb, mint 6 órát alszanak naponta, nagyobb csípőkörfogattal rendelkeztek és a hasi elhízás rájuk jellemzőbb volt, mint azokra, akik 6-7 órát alszanak átlagosan.

A férfiak elégtelen alvása szintén növeli a csípő korfogatot, ugyanakkor kockázati tényező metabolikus szindrómára.

Az is kiderült, hogy a túl sok alvás is káros.

Azok a férfiak, akik több, mint 10 órát alszanak egy nap, sokkal nagyobb eséllyel rendelkeztek metabolikus szindrómával és magasabb triglicerid értékekkel.

Az hétalvó nők szintén magasabb metabolikus szindróma kockázattal rendelkeztek és a vér triglicerid szintjük is magasabb volt. Emellett még megfigyelték náluk az emelkedett vércukorszintet, az alacsonyabb HDL koleszterin szintet és a növekedett csípőkörfogatot is.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Mi az igazság a koleszterinről? Itt az ideje, hogy te is megtudd!

Mazsi

Gyors segítség, ha fáj a fog

info

A vashiány 8 jellemző tünete

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------