Főoldal » Tudtad, hogy ez a legveszélyesebb étel a férfiak számára?
Egészség - betegség

Tudtad, hogy ez a legveszélyesebb étel a férfiak számára?

Va­laha tö­ké­le­tes fe­hér­je­for­rás­nak tűnt, már azon­ban ki­de­rült, hogy a szója bru­tá­li­san tönk­re­te­het min­dent, ami egy férfi­ban férfias lehet. Meg­mu­tat­juk, mi­lyen ve­szé­lyek­kel jár a fo­gyasz­tása!

James Price, egy leszerelt amerikai katona esete különösen ijesztő: Price-nak több évi lelkes szójatej-fogyasztás után megnőtt és fájdalmassá vált a melle, lassabban nőtt a szakálla, és a szexuális vágy is eltűnt az életéből. Saját bevallása szerint még a gondolatai is megváltoztak. Az orvosi vizsgálat szerint a vérében a normális érték nyolcszorosára nőtt az ösztrogén női nemi hormon mennyisége – még a nők szervezetében levőnél is több.

Tudtad, hogy ez a legveszélyesebb étel a férfiak számára?
Nagy mennyiségben a szójatej is veszélyes lehet (Fotó: Pinterest)

Az orvosok nem jöttek rá a jelenség okára, végül egy katonaorvos döbbent rá több vizsgálat után, hogy a reggeli gabonapehellyel, valamint laktózmentes tejpótlóként fogyasztott szójatej lehet a bűnös.

A szója ugyanis a női nemi hormonokhoz hasonló növényi hatóanyagot, úgynevezett fito-ösztrogéneket tartalmaz.

Szinte mindenki fogyasztja

Az utóbbi években valóságos divattá nőtte ki magát a szójafogyasztás: a tofutól a pirított szójababig, a szójatejtől a szójajoghurtig mindenki eszi ezt a közkedvelt növényi fehérjeforrást. A napi 25 gramm szóját tartalmazó étrend egyes kutatások szerint védhet a szívbetegségektől, és akár a prosztataráktól is. Ám arra csak mostanában derült fény, hogy a férfiak hormonrendszerét is alaposan megbolygathatja.

Ezt teszi a férfiakkal a szója

A babák egy része már egészen pici kortól szója alapú tápszeren nő fel, különösen, ha érzékeny a tehéntejre. Egyes vizsgálatok szerint már ekkor is tapasztalhatók az aggasztó hatásai: a csecsemőmirigy például kisebb lehet tőle, ez pedig komoly csapást mér az immunrendszer működésére – legalábbis a kísérleti egerekkel ez történt, amikor szójával etették őket. Emberek vizsgálatánál az derült ki, hogy a szójás tápszeren felnőtt gyerekek későbbi életükben több gyógyszert szedtek asztma és allergia ellen, mint a tehéntej alapú tápszeren felnőttek.

Tudtad, hogy ez a legveszélyesebb étel a férfiak számára 1
A szójacsírát gyakran ázsiai ételekhez használják (Fotó: Pinterest)

A 20-40 éves korosztály gyakran az izomfejlesztéshez használja a szója alapú étrend kiegészítőket.

Ám a vizsgálatok szerint a szójafehérje nem olyan jó fehérjepótló, mint az állati eredetű fehérjepótlók. Ebben a korban már felmerül, hogy a szója lelassíthatja a tesztoszteron termelését a férfiak szervezetében, ráadásul termékenységi problémákhoz a spermaszám csökkenéséhez, sőt, akár merevedési zavarokhoz is vezethet. Egyes orvosok a hirtelen szívhalállal is kapcsolatba hozták. 50 felett a túlzott szójafogyasztás az időskori memóriazavarok esélyét növeli. 68 év fölött a tofu nagy mennyiségű, rendszeres fogyasztása kétszeresére emelheti a demencia kockázatát.

Tudtad, hogy ez a legveszélyesebb étel a férfiak számára 2
Ma már szinte mindenben van szója (Fotó: Pinterest)

James Price esetében a szójatejről való teljes leállás szinte azonnali javulást hozott, a leszerelt katona hamarosan újra önmaga lett – egyszer azonban, amikor tévedésből szóját tartalmazó laktózmentes tejet vett, az ösztrogénszint ismét emelkedésnek indult, hogy aztán a készítmény elhagyása után visszatérjen a normális sávba. Orvosa tanulmányt írt ez esetről, amelyben mértékletességre inti a férfiakat a szójafogyasztás terén, bár azt állítja, hogy kis mennyiségben a szója része lehet az egészséges étrendnek. Érdemes azonban odafigyelni az élelmiszerek címkéire, hiszen ma már szinte mindenben van szója.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás

Géza

Először végeztek tűfóbia miatt hasnyálmirigy-átültetést

info

BB Évi – Van még remény?

Edit