Hirmagazin.eu
Főoldal » Tudod, mit kell tenni, ha mellékhatást okoz egy gyógyszer? Mutatjuk!
Egészség - betegség

Tudod, mit kell tenni, ha mellékhatást okoz egy gyógyszer? Mutatjuk!

Mind a receptköteles, mind pedig a vény nélküli gyógyszerek alkalmazásakor felléphetnek mellékhatások. Azt azonban kevesen tudják, hogy erről nem csak az orvosnak érdemes beszámolni. A mellékhatások bejelentése ugyanis a többi beteg javát is szolgálja.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már tavaly novemberben is igyekezett felhívni a betegek figyelmét arra, hogy ha egy gyógyszer alkalmazása során valamilyen mellékhatást tapasztalnak, érdemes arról jelentést tenniük, mint ahogyan azt is jó, ha jelentik, ha a gyógyszer nem hozta el a kívánt javulást.

A lehetséges mellékhatások ugyanis szerepelnek a gyógyszer betegtájékoztatójában, ám könnyen lehet, hogy ez a tájékoztató nem fedi le a mellékhatások teljes spektrumát. Ha új mellékhatásról teszel jelentést, azt a gyógyszer engedélyezési hatóságok, köztük az OGYÉI kivizsgálják, nyomon követik, és fontos következtetéseket tudnak levonni belőlük arról, vajon biztonságos-e az adott gyógyszer. Ezekkel az információkkal a többi beteget segítheted: az orvosoknak fontos támpontot ad a gyógyszerfelíráshoz, más betegeknek pedig abban segít, hogy ne kelljen a mellékhatások miatt megküzdeniük az esetleges kellemetlenségekkel.

A mellékhatások jelentése nem nehéz feladat, az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján akár online is megteheted . Az sem baj, ha a tapasztalt mellékhatás már szerepel a betegtájékoztatóban. A jelentés ilyenkor sem haszontalan, hiszen a mellékhatás előfordulásának gyakoriságáról ad fontos információt. Az is nagyon hasznos, ha a különféle gyógyszerek együttes alkalmazásakor, vagy a gyógyszerrel együtt fogyasztott étel, ital, illetve a hosszan tartó kezelés hatására kialakult mellékhatásokról is jelentést teszel. Az ilyen információk összegyűjtését szolgáló nemzeti mellékhatás-bejelentő rendszerek nagyon fontos szerepet játszanak a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos információk pontosításában. A mellékhatások egy jó részéről ugyanis csak az adatbázisban való rögzítés során derül ki, hogy valóban kapcsolatban van egy-egy adott orvossággal, és kik azok a csoportok, akik a mellékhatás megjelenésére a leggyakrabban számíthatnak.

Tudod, mit kell tenni, ha mellékhatást okoz egy gyógyszer Mutatjuk! 1
Fotó: Pixabay

Az OGYÉI tapasztalati szerint minden mellékhatás-bejelentő rendszerbe kevesebb információ érkezik a kelleténél. Ezért is tartják az európai gyógyszerhatóságok kiemelten fontosnak, hogy mindenki figyelmét felhívják erre a lehetőségre. Jó tudni, hogy minden egyes bejelentés számít, és mindannyian segíthetünk, hogy a modern gyógyszerek alkalmazása egyre biztonságosabbá váljon.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Még az orvos is elképedt!! Egyszerű, házi praktika az ízületekre!

Mazsi

Párásítás a megoldás a koronavírus terjedése ellen?

Géza

A matracodban élő baktériumok számos betegséget okozhatnak. Tudtad? Így szabadulj meg tőlük!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------