Hirmagazin.eu
Főoldal » Tudni szeretné, milyen idő vár ránk az elkövetkezendő időszakban? Itt vannak a februári időjós napok
Időjárás

Tudni szeretné, milyen idő vár ránk az elkövetkezendő időszakban? Itt vannak a februári időjós napok

A naptár szerint február a tél utolsó hónapja, nevét Februus istenről kapta, akit a megtisztulás isteneként tiszteltek az ókori Rómában.

A meteorológusok Télutóként tartják számon, az ősi magyar elnevezése pedig Jégbontó hava. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy ilyenkorra esnek az évszak leghavasabb és leghidegebb napjai.

Tudni szeretné, milyen idő vár ránk az elkövetkezendő időszakban Itt vannak a februári időjós napok 1
A Budakeszi Vadasparkba látogatók február 2-án, szombaton a medveles programon figyelhetik meg, milyen időt jósol a vadaspark két mackója, Romulus és Tibor / Foto: shutterstock

Bár a hőmérséklet átlagosan 2-3 fokkal enyhébb a januárinál, a hideg és meleg légtömegek keveredése jelentős havazásokkal járhat. Így volt tavaly is, hónap közepén például a Mátrában fák dőltek ki a nagy hó súlya alatt, a Kékest 57 cm fehér lepel takarta, ami hónap végére a rendszeres utánpótlásnak és mínuszoknak köszönhetően 102 centire hízott – emlékezett vissza Pártai Lucia meteorológus.

Tudni szeretné, milyen idő vár ránk az elkövetkezendő időszakban Itt vannak a februári időjós napok 2
Infografikánk néhány februárhoz kapcsolódó meteorológiai érdekességet, hazai rekordot mutat be az elmúlt évekből

– Idén borongós, de kifejezetten enyhe idővel, időszakos esővel kezdődik a hónap, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön akár tíz fok fölé is emelkedhet napközben a hőmérséklet, ami éjszaka sem csökken 0 fok alá. Ilyenkor persze mindenki azt várja, mikor lesz vége a télnek, s köszönt be végre a tavasz. Manapság az előrejelzéseket lessük, hogy ezt megtudjuk, régen az időjós napokon próbáltak támpontot szerezni ehhez. Eleink a hőmérsékletből, a csapadékból, a felhőből vagy napsütésből vontak le következtetéseket, lássuk, hogyan.

Február 2:

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án a hagyomány szerint a medve kijön a barlangjából, viselkedése pedig elárulja, messze van-e még a tavasz. Ha napos időben meglátja az árnyékát, akkor visszamegy folytatni téli álmát, a zimankó pedig még 40 napig tart. Ha viszont borús az ég, kint marad, mert közel a kikelet.

Február 6:

Úgy tartják, ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja a fagyot. Vagyis ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára, február 16-ra megenyhül az idő.

Február 14:

Bálint-napon a „veréblakodalom”, azaz a hangos csivitelés jelzi, hogy közeledik a tavasz, de a szélre is érdemes figyelni. Ha délkeletről fúj, akkor szép idő ígérkezik, ha nyugatról, akkor rossz és igen változékony.

Február 19:

A népi időjóslás szerint Zsuzsanna elviszi a havat, elkezd zöldellni a fű, és megszólalnak a pacsirták. Ám ahány nappal előtte szólalnak meg, annyival hallgatnak majd a hideg miatt utána.

Február 24:

„Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál”. Úgy tartják, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Ha tehát nagy a hideg, akkor biztosan enyhülés várható.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: iStock

 

Hasonló hírek

Ilyen időre számíthat vasárnap

Edit

Megőrült az időjárás, jön az év lehűlése

Mazsi

Havazással és mínusz 10 fokkal kezdődik az új év

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------