Hirmagazin.eu
Főoldal » Trump visszautasítja Putyin javaslatát
Külföld

Trump visszautasítja Putyin javaslatát

Donald Trump amerikai elnök szombaton lényegében elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi javaslatát, hogy hétoldalú csúcstalálkozón vitassák meg Irán helyzetét, kijelentve, hogy valószínűleg nem menne el egy ilyen találkozóra.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Chris Kleponis)

A bedminsteri (New Jersey) golfklubjában tartott sajtóértekezleten Trump azt is mondta, intézkedni fog a jövő héten annak érdekében, hogy az ENSZ-ben életbe léptessék a 2015-ös bécsi atomalku azon mechanizmusát, amely lehetővé teszi, hogy „visszaállítsák” az Irán elleni korábbi szankciókat, az iszlám köztársaság jelentős nem-teljesítésre hivatkozva.

„Vissza fogjuk állítani” a szankciókat – mondta Trump újságíróknak egy nappal azután, hogy

az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította az Iránnal szembeni fegyverembargó meghatározatlan idejű meghosszabbítására tett amerikai javaslatot.

„Meglátják majd a jövő héten” – tette hozzá. Washington annak ellenére fenyegetőzik a lépéssel, hogy Trump 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal kötött többoldalú megállapodásból. „Valószínűleg nem” – válaszolta Trump, amikor arról kérdezték, elmenne-e a Putyin által kezdeményezett csúcstalálkozóra.

Az orosz elnök pénteken egy hétoldalú konferencia megszervezését javasolta az ENSZ BT öt állandó tagja, valamint Németország és Irán részvételével, hogy felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek révén “konfliktusok nélkül megoldhatók lennének” az iráni fegyverembargó miatt újból felmerült problémák.

A Biztonsági Tanács aznap zárult szavazásán Oroszország és Kína ellenezték az októberben lejáró fegyverembargó meghosszabbítását. A testület 11 tagja tartózkodott, köztük Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, míg a mindössze két igen szavazatot az Egyesült Államok és a Dominikai Köztársaság adta le.

Haszan Róháni iráni elnök szombaton azt mondta, az Egyesült Államok „megalázó vereséget” szenvedett a BT-ben.

„Nem emlékszem olyan esetre, amikor az Egyesült Államok hónapokig készített elő egy határozatot, hogy csapás mérjen az Iráni Iszlám Köztársaságra, hogy aztán végül mindössze egy szavazatot gyűjtsön be” – mondta Róháni egy televíziós beszédben, országa számára nagy sikernek nevezve az ENSZ BT-ben született döntést.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter „megbocsáthatatlannak” minősítette a döntést. „Ez egy súlyos hiba, sajnáljuk” – jelentette ki szombaton, a lengyelországi látogatásán tartott sajtóértekezleten. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter a BT-szavazás eredményére reagálva azt mondta, az Iránnal szembeni fegyverembargó meghosszabbításának elutasítása további instabilitást fog okozni a Közel-Keleten.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

3 halott, 23 sérült..

Géza

A németek többsége már hibának tartja a menedékkérők beengedését

Edit

Bejelentette az első gleccser halálát Izland

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: sajtoi[email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!