Hirmagazin.eu
Főoldal » “Trump kivonta a hadsereget Szíriából”, Erdogan pedig benyomult: Borzalmas vérfürdő zajlik…
Külföld

“Trump kivonta a hadsereget Szíriából”, Erdogan pedig benyomult: Borzalmas vérfürdő zajlik…

A 2-2,5 milliós, nehézfegyverekkel alig, légierővel egyáltalán nem rendelkező Észak-szíriai Demokratikus Föderáció fennmaradását kizárólag a területén, korábban állomásozó amerikai – kisebb részben brit és francia – különleges egységek biztosították, és ők sem harci erejük, hanem puszta jelenlétük révén (senki nem merte megkockáztatni, hogy véletlenül lebombázzon egy csomó amerikai katonát).

Aztán Trump kivonta onnan a hadsereget, Erdogan pedig benyomult!

A szerda este kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg.

Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját, amelynek maga Törökország is tagja.

Itt tartunk a diplomáciai részével most, a háború pedig zavartalanul folyik tovább.

..És nézzük a részleteket!

Szerdán a török hadsereg behatolt a szíriai kurdok által létrehozott Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területére, hogy azt megtisztítva létrehozzák a Recep Tayyip Erdoğan török elnök által a török-szír határ 450 kilométeres szakaszára megálmodott „biztonsági zónát”. A Törökország által finanszírozott szír ellenzéki milíciák pedig az Eufrátesztől nyugatra található kurd ellenőrzés alatt álló területeket kezdték támadni.

A katonai offenzíva tényén és irányain túl azonban nem egyszerű felvázolni, hogy ki ellen is indult az offenzíva, miért indult meg, kik vesznek benne részt, és egyáltalán, miért is fontos ez az egész.

Kik ezek a kurdok?

A Közel-Keleten akármerre nézünk, mindenhol előbukkan egy több százezres, vagy milliós kisebbség, mely az arab és török nacionalizmus nyomulása ellenére a legutóbbi időkig szinte érintetlenül őrizte meg identitását és kultúráját. A jezidiek, asszírok vagy drúzok azonban mind eltörpülnek a 25-30 milliós kurd etnikum mellett, melynek tagjai négy országba szóródtak szét, és mivel mindig is a birodalmak, majd erős középhatalmak konfliktuszónáján éltek, ezért valahogy úgy hozta a Történelem, hogy egyedi kultúrájuk és nyelvük ellenére soha nem tudtak saját államot alapítani.

Az Öböl-háború után azonban Irakban jelentős autonómiára tettek szert, és ami a mostani történések szempontjából a legfontosabb, 2012-ben a 2,5 milliós szíriai kurd kisebbség területei is de facto önállóvá váltak, amikor a polgárháború szorításába került Aszad-rezsim erői stratégiai megfontolásoktól vezérelve kivonultak Északkelet-Szíriából.

A hatalom így a helyi szervezetek, elsősorban a Demokratikus Egység Pártja és annak fegyveres szárnya, a Népi Védelmi Egységek (a PYD/YPG) kezébe került. A kurdoknak az Iszlám Állam felemelkedéséig sikerült ellavírozniuk a polgárháborús frakciók között, és miután a Kalifátus támadását is sikerült megtörni – most a törökök egyik célpontjának számító – határváros, Kobani alatt, egy sor, arabok, asszírok és más szíriai etnikumok által lakott terület került a fennhatóságuk alá.

Az Eufrátesztől keletre kiterjedő területek egy kurdok által vezetett, de hangsúlyosan nem etnikai alapon szerveződő föderációba szerveződtek. Ez a föderáció a közösségi döntéshozataltól a radikális feminizmusig bezárólag szinte teljesen a bebörtönzött törökországi kurd politikus/aktivista/terrorista Abdullah Öcalan radikális baloldali elvein alapul. Így azután a szétesett Szíria egyik szegletében egy hiperprogresszív államalakulat jött létre.

Mi a baja a törököknek a kurdokkal?

Törökország a saját 15-20 milliós (!) kurd kisebbségével 1984 óta vív harcot. A kurd függetlenségi küzdelmek élharcosa az Abdullah Öcalan által alapított Kurd Munkáspárt (PKK), melyet számos, Ankarával szövetséges vagy jó viszonyt ápoló ország terrorszervezetként tart nyilván. És mivel a szíriai Demokratikus Egység Pártja és az egész szíriai föderáció Öcalant eszmei atyjának, a PKK-t pedig testvérszervezetének tartja, ezért Törökország némi joggal gondolja azt, hogy egy független szíriai kurd állam erős bázisául szolgál majd a törökországi kurdok gerillaharcaihoz. A konfliktus elmérgesedéséhez hozzájárult az egyre hisztérikusabbá váló török belpolitika is, melyben 2014 óta a kurd „terroristák” váltak – a korábban egyébként a kurd megbékélési folyamat motorjának számító – Erdoğan egyik legfontosabb politikai mozgósító frázisává.

Nem is csoda, hogy Törökország minden fronton fúrta a szíriai kurdok IS elleni élethalálharcát, amikor pedig az Iszlám Állam visszaszorult Észak-Szíriából, akkor Törökország 800 kilométeres falat épített a határra a kurdok ide-oda utazásának megállítására. 2016-ban a török csapatok szír ellenzéki milíciákkal az oldalukon pedig benyomultak Aleppo tartományba, hogy éket verjenek a kurd kantonok közé.

A valódi határt az USA jelentette

A 2-2,5 milliós, nehézfegyverekkel alig, légierővel egyáltalán nem rendelkező Észak-szíriai Demokratikus Föderáció fennmaradását kizárólag a területén, korábban állomásozó amerikai – kisebb részben brit és francia – különleges egységek biztosították, és ők sem harci erejük, hanem puszta jelenlétük révén (senki nem meri megkockáztani, hogy véletlenül lebombázzon egy csomó amerikai katonát).

Forrás: BBC

Forrás: BBC, Fotó: Aradi László / Index

Az izraeli miniszterelnök elítélte a török erők fellépését

Egyértelműen elítélte csütörtökön a török erők fellépését Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök, aki óva intett a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól, és humanitárius segítségnyújtást ajánlott fel a kurdoknak.

Izrael határozottan elítéli a szíriai kurd területek török megszállását, és óva int a kurdok elleni etnikai tisztogatásoktól Törökország és szövetségesei részéről – fogalmazott Netanjahu egy közleményben. Izrael kész humanitárius segítséget nyújtani a bátor kurd embereknek – tette hozzá.

Füst száll fel a török bombázás után a török határ mellett található szíriai Tell Abiad városában

Füst száll fel a török bombázás után a török határ mellett található szíriai Tell Abiad városában

Fotó: Bulent Kilic / AFP
A Kreml önmérsékletre szólította fel a szembenálló feleket

Önmérsékletre és a további lépéseik alapos megfontolására szólította fel az Észak-Szíriában szemben álló feleket az elkezdődött török hadművelettel kapcsolatban Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, a visszafogottságra azért van szükség, hogy a politikai rendezés ne szenvedjen kárt. Hangsúlyozta, hogy a Szíriában folytatott hadművelet során meg kell kímélni a polgári lakosságot. Rámutatott, hogy a stabilizáló intézkedéseket az összes etnikai és vallási csoport érdekeinek figyelembe vételével kell alkalmazni.

Amerikai és török katonák üdvözlik egymást egy közösen tartott járőrözés előtt 2019 október 4-én

Amerikai és török katonák üdvözlik egymást egy közösen tartott járőrözés előtt 2019 október 4-én

Fotó: U.s. Army

Több arab ország is elítélte a török katonai műveletet

Irak, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is elítélte a szerdán indított török katonai műveletet Északkelet-Szíriában, az iráni házelnök pedig lemondta ankarai útját.

Barhám Száleh, iraki elnök a Twitter-oldalán bírálta Törökország szíriai katonai beavatkozását. Mint írta, az offenzívának a szélsőségesek lesznek a haszonélvezői.

A manámai vezetés szintén elítélte a török katonai műveletet – közölte a BNA bahreini hírügynökség. Az emírségek külügyminisztériuma szerint a török agresszió veszélyes fejlemény, amely egy arab állam szuverenitása ellen irányul, és a nemzetközi jog arcátlan és elfogadhatalan megsértését jelenti – közölte a WAM hírügynökség.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke pedig lemondta Törökországba tervezett útját – közölte az iráni állami televízió, miután Ankara megindította a szíriai kurd területek elleni műveletét.

„Laridzsánit török hivatali partnere hívta meg Törökországba, hogy részt vegyen egy parlamenti ülésen. Útját lemondták” – jelentette az iráni televízió anélkül, hogy indoklást fűzött volna a közléshez.

Index, MTI, Twitter, FacebookHirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kiszivárgott a megoldás! Nyugat-Balkánt teljesen lezárhatják

Edit

Disznófejek az utcán: állatkínzókra vadászik a rendőrség

Mazsi

A pancser tolvajok megszívták! Gázolajat akartak csapolni a buszból, csak éppen a wc-tartályt fúrták meg

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------