Image default
Külföld

Trump és Kim Dzsong Un májusban találkozik

Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől; ugyanakkor az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd – jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban, a Fehér Házban csütörtök este.

Csung Jui-jong rövid nyilatkozatot tett, újságírói kérdésekre nem válaszolt. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó – aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal – azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.
Trump és Kim Dzsong Un májusban találkozik
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fogadja a dél-koreai küldöttség élén álló Csung Ej Jongot, a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjét Phenjanban 2018. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

A levelet – amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat – a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Jui-jong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. ”Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit” – fogalmazott a dél-koreai politikus.

Trump és Kim Dzsong Un májusban találkozik 1
Donald Trump amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre. Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek. A csúcstalálkozóig Phenjan – írta az amerikai elnök – nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik – közölte Donald Trump.

A japán kormányfő szerint is nyomást kell gyakorolni Phenjanra 

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök egyetért abban, hogy a nemzetközi közösség továbbra is a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára. Az amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetéséről beszámoló japán kormányfő úgy fogalmazott: “Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást”, utalva ezzel arra, hogy Phenjan kész tárgyalni az atommentesítés feltételeiről. Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse – tette hozzá.

Trump és Kim Dzsong Un májusban találkozik 2
Abe Sindzó, japán miniszterelnök (Fotó: MTI/AP pool/Franck Robichon)

A miniszterelnök jelezte, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára. Abe Sindzó riportereknek jelezte, hogy a jövő hónap elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, s hogy számos kérdés mellett Észak-Koreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával. A hírügynökségek emlékeztetnek Donald Trump csütörtök esti megjegyzésére, miszerint a szankciók fennmaradnak mindaddig, amíg meg nem születik valamilyen megállapodás az atommentesítésről.

forrás: MTI

Hasonló hírek

Na végre, elindult valami! Súlyos vereséget szenvedett Merkel és a baloldal bevándorláspárti politikája! Oszd meg!

Géza

Az Európai Parlament elnöke a szociáldemokrata David-Maria Sassoli lett

Géza

Újabb mérgezés: egy ember meghalt a hal miatt, sokan kórházba kerültek

Mazsi