Image default
Külföld

Trump elsöprő erő alkalmazására figyelmeztette Iránt

Donald Trump amerikai elnök „nagy és elsöprő erő” alkalmazására figyelmeztette Iránt, ha támadást intézne amerikai célpontok ellen.

A „nagy és elsöprő erő” az elnök szerint azt jelentené, hogy „egyes területek teljesen elpusztulnának”. Az Egyesült Államok elnöke kedden három Twitter-bejegyzésben is foglalkozott Iránnal, miután Teheránban élesen bírálták az ország legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah és munkatársai ellen hétfőn hozott amerikai szankciókat. A Teherán által közzétett nyilatkozatról úgy vélte, hogy „nagyon tudatlan és sértő”, amely szerinte „csak azt mutatja, hogy (az irániak) nincsenek tisztában a valósággal”.

Egy másik mikroblog-bejegyzésben azt állította, hogy az iráni nép szenved, ráadásul ok nélkül, mert „a vezetőik minden pénzt terrorizmusra költenek”. Majd egy újabb bejegyzésében közölte, hogy “az iráni vezetés nem ismeri a „kedves” vagy az „együttérző” szavak jelentését, csakis „az erőt és a hatalmat” érti.

Iráni tisztségviselők kedden bírálták az Ali Khameneit és munkatársait érintő szankciókat, maga Khamenei pedig úgy fogalmazott, hogy „a Fehér Ház mentálisan retardált lett”.

Haszán Róháni iráni elnök az ország televíziójában közvetített üzenetében azt mondta: e szankciók „felháborítóak és idióták”, és azt mutatják, hogy a Trump-kormányzat „bizonyos kudarcot vallott” Irán elszigetelését illetően. Az amerikai elnök minden bizonnyal Róháni megjegyzését nevezte „tudatlannak” és „sértőnek”.

Róháni: Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal – közölte kedden Haszan Róháni iráni elnök Emmanuel Macron francia államfővel egy telefonbeszélgetés során – jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség.

Róháni azonban azt mondta Macronnak, hogy ha az Egyesült Államok ismét megsérti Irán területi vizeit és légterét, ahogyan azt iráni tisztségviselők szerint a múlt héten lelőtt drón tette, szembeszállnak vele.

A telefonbeszélgetés során az iráni elnök leszögezte: Irán nem fogja újratárgyalni a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodást.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bevándorlás: Három kisebb incidens Németországban

info

Ismeretlenek meggyalázták Szófiában a szovjet katonák emlékművét

info

A Frontex átvehetné egyes tagországok határainak védelmét

Edit