Image default
Külföld

Trump első amerikai elnökként lépett észak-koreai területre

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

(Fotó: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

„Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy

véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek,

és megpróbálunk új jövőt teremteni” – jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsongunt a Fehér Házba, azt felelte: „Akár azonnal”.

Kim megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba

Az észak-koreai vezető újságíróknak reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre – amelyet bátor lépésnek nevezett – javítani fogja a két ország kapcsolatát: „Magunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük”. Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

(Fotó: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Maga Trump a történelmi sétán

nagyszerű barátságnak

nevezte a közte és Kim Dzsongrn között lévő kapcsolatot. A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is  megbeszélést folytatott egymással.

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat 

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat – jelentette be Donald Trump.

Trump a Kim Dzsongunnal zárt ajtók mögött folytatott csaknem egy órás találkozója után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a kérdésben. „Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk” – szögezte le az amerikai elnök.

Trump szombaton érkezett Dél-Koreába

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

(Fotó: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy

levelet kapott Kim Dzsonguntól,

aminek a tartalmát „csodálatosnak” és „meleg hangúnak” nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, „valami pozitív” dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát „nagyszerűnek” minősítette.

Tavaly találkoztak először

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsongunnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Több mint 12 ezer halottja van az ukrajnai konfliktusnak

Géza

Rejtélyes szellemhajót találtak a partnál: hátborzongató, ami kiderült

Mazsi

Moszkva nemzetközi fellépést sürget az ukrán törvény miatt

Mazsi