Hirmagazin.eu
Főoldal » Trump csak nyomást gyakorol, az USA nem fog kilépni a NATO-ból
Külföld

Trump csak nyomást gyakorol, az USA nem fog kilépni a NATO-ból

A NATO csúcs a pénzről szólt. Pontosabban a tagok védelmi kiadásainak növeléséről. Az amerikai elnök minden korábbinál határozottabban követelte, hogy a tagállamok tartsák be korábbi vállalásaikat.

Donald Trump amerikai elnök az eseményt záró sajtótájékoztatón közölte, hogy “szükségtelen”, hogy az Egyesült Államok kivonuljon a katonai szervezetből. Korábban, a reggeli megbeszéléseken az elnök azt mondta, hogy ha a tagállamok nem teljesítik a GDP-jük 2 százalékának katonai kiadásokra történő fordítását – amelyet egyébként 2024-ig vállaltak -, akkor “teszem, amit tennem kell”. Diplomáciai források szerint a résztvevők ezt értelmezték sokan úgy, hogy Trump ki akarja léptetni az USA-t a szövetségből. Trump maga úgy értékelte, hogy a csúcson “hatalmas előrehaladás” történt és a szövetség “sokkal erősebb, mint két nappal ezelőtt volt”.

Angela Merkel német kancellár világossá tette Trump számára, hogy Berlin az általa követelt úton halad. Emmanuel Macron francia elnök szintén megerősítette, hogy tartják a 2024-re szóló 2 százalékos vállalást.

Trump részéről egyébként valami komoly fenyegetés valószínűleg elhangzott a színfalak mögött, ugyanis Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a tanácskozásról kiküldte Grúzia és Ukrajna küldötteit, majd “vészhelyzeti” ülést hívott össze a NATO terheinek megosztásáról.

Trump hosszú beszédben ostorozta Belgium és Németország katonai kiadásait, azt követelte, hogy “azonnal” teljesítsék a 2 százalékos vállalást, vagy legalábbis kötelezzék el magukat egy konkrét dátum mellett. Ez azt jelenti, hogy az amerikai elnök vagy túlságosan távolinak tartja a 2024-es időpontot, vagy nem bízik abban, hogy szövetségesei valóban teljesítik vállalásaikat.
Charles Michel belga miniszterelnök később közölte, hogy nem érzi úgy, hogy Trump “megtámadta” volna. Michel azonban hozzátette azt is, hogy számos európai ország “költségvetési kihívásokkal” küzd, s a védelmi kiadások emelése csak fokozatosan valósítható meg.

Trump egy nappal korábban még arra szólította fel a NATO tagállamokat, hogy a 2 százalék helyett 4 százalékra emeljék katonai kiadásaikat. Németországgal kapcsolatban közölte, hogy az Oroszország foglya, erősen kritizálta, hogy Berlin szeretné megépíteni az orosz gázt nagyobb mennyiségben Európába szállító Északi Áramlat 2 vezetéket. Az elnök európai határok ellenőrzéséről, a migrációról sommásan foglalta össze véleményét: “BAD!” – vagyis rossz.

A csúcsot követő sajtótájékoztatón Trump finomította álláspontját, közölte, hogy a 4 százalékot tartaná célszerűnek, de először érjék el a tagállamok a 2 százalékot.

Trump csütörtökön a NATO csúcson kívül más találkozókat is tervezett, köztük az azeri, a román, az ukrán és a grúz delegációval találkozott – volna. A csúcsra fél óra késéssel érkezett, így az első két tárgyalás elmaradt. Arról nem érkezett hír, hogy ezeket pótolták-e.

Az amerikai elnök kora délután érkezett meg Londonba, este Theresa May brit kormányfő ad vacsorát a tiszteletére. Pénteken találkozik II. Erzsébet angol királynővel.

Borítókép: (MTI/EPA/Christian Bruna)

Forrás: figyelo.hu

Hasonló hírek

Sokkot kapott a Ryanair pilótája: Kiugrott a vészkijáraton az utas

Mazsi

Námetország – Megfojtotta élettársát, majd feladta magát a rendőrségen a tunéziai migráns (18+)

Géza

Az 1 millió eurós üzlet. Portugál álfeleségek, nigériai bevándorlóknak

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------