Image default
Külföld

Trump betiltaná a muzulmánok beutazását

forrás: MTI

Teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Trump helyi idő szerint hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy “teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba”, amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Azzal indokolta javaslatát, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

Trump
Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns. EPA/JIM LO SCALZO

“Különféle közvélemény-kutatások nélkül is mindenki számára világos, hogy a gyűlölet túlmegy bármifajta megértés határán. Hogy ez honnan és miért jön, még tisztázni kell. Amíg meghatározzuk és megértjük a probléma okát és azt, hogy mennyire veszélyes fenyegetést jelent, addig az országunk nem lehet áldozata olyan emberek szörnyű támadásának, akik kizárólag a dzsihádban hisznek, hiányzik belőlük a józan ész és az emberélet iránti tisztelet” – így Trump.

A milliárdos kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit arról kérdezték, hogy a Trump által felvetett beutazási tilalom kifejezetten a muszlim a bevándorlókra, vagy szélesebb körben, a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is vonatkozna-e. Lewandowski csak annyit közölt, hogy “mindenkire”.

Ibraham Hoooper, az amerikai-iszlám kapcsolatok tanácsának igazgatója dörgedelmes választ adott Trump javaslatára. Azzal vádolta a milliárdost, hogy a fasizmus mezejére lép. Ben Rhodes, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta a CNN hírtelevíziónak, hogy Trump megnyilvánulásai szembemennek az amerikai értékrenddel.

Trump nyilatkozatával republikánus párti riválisait is megbotránkoztatta. Jeb Bush egy közösségi oldalon azt írta, hogy Trump “megtébolyodott”. Carly Fiorina szerint párttársa túlzott reagálása ugyanolyan veszélyes, mint Barack Obama elnök tétlensége.

Trump nyilatkozata nyilvánvalóan összefügg a San Bernardinó-i vérengzéssel. A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et pedig megsebesített múlt héten, a dél-kaliforniai város megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd a rendőrök őket is lelőtték. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, de erre egyelőre nincs bizonyíték.

Donald Trump nem először tesz olyan kijelentéseket, amelyek megbotránkoztatják az amerikai közvélemény egy részét, de figyelmes  fülekre talál a társadalom egy jelentős rétegének körében. A minap azt mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban nemcsak a terroristákat, hanem a családjaikat is “ki kell iktatni”. A múlt hónapban azt mondta: elnökké választása esetén kötelezné a muszlimokat az Egyesült Államokban, hogy regisztrálják magukat, és megfigyeltetné a mecseteket. Emellett ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert – mint fogalmazott – az “semmiség” ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam embereket fejeztet le.

 

Hasonló hírek

A Szíria-értekezleten csak a folytatásról állapodtak meg (Videó)

info

Katonai készültség Németországban

info

II. Erzsébet királynő személyesen tüntette ki David Attenborough-t

Géza