Főoldal > Hírek > Turizmus > Nagyvilág > Szép helyek > Trullók: középkori kunyhók Dél-Olaszorságban
trulli

Trullók: középkori kunyhók Dél-Olaszorságban

Hirdetés

trulli

Tőlünk alig másfél órányi repülőútra is varázslatosan mesés helyeket találsz, ha szeretsz kalandozni! Dél-Olaszország egyik legizgalmasabb régiója, Puglia fapados járattal könnyedén és meglepően olcsón elérhető. Ha eljutottál erre az igazán olasz vidékre, semmiképpen ne hagyd ki Alberobellót, ezt a kis kúpos épületeiről híres városkát.

A kisváros hírnevét a trullóinak köszönheti, amelyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek, süveges tetővel. Kizárólag kőből építették, mindenféle kötőanyag és fa tartószerkezet nélkül.

A trullók nem egy fura építész hajlamú középkori embernek köszönhetőek, hanem nemes egyszerűséggel az adó miatt lettek ilyenek a házak: annak érdekében, hogy a város lakói elkerüljék a területén álló házak utáni adó megfizetését, csakis olyan épületeket húztak fel, amelyeket az adószedők érkezésekor könnyen el lehet bontani, majd távozásuk után gyorsan visszaépíteni.

A tartomány fővárosától, Baritól délkeletre fekvő városka ma már turista látványosság, hiszen középkori magja a felújításoknak köszönhetően teljes pompájában megmaradt. A kúpos kis épületekből álló város az UNESCO Világörökség része, és ingyenesen bejárható. Ma már nem sokan élnek életvitelszerűen ilyen házakban, ám a vendégek és a turisták számára számos trullót alakítottak át szálláshellyé a környéken.

Ha aludni nem is, de belépni szeretnél egy ilyen házikóba, Alberobellóban megteheted: számos múzeumként működő épület, étterem, kávézó és szuvenír üzlet található trulló épületekben.

Ha Pugliában vagy a Salentói-félszigeten jársz, egy félnapos programnak tökéletes ez a tündéri és eredeti városka, melyhez foghatót sehol máshol nem találsz a világon!

trulli

trulli

 

Forrás: Marmalade,

Kép: https://pixabay.com

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
loading...