Hirmagazin.eu
Főoldal » Trük­köz­nek a ban­kok: két hét alatt mil­li­ók­ról kell dön­te­niük a la­kás­hi­te­le­sek­nek
Gazdaság

Trük­köz­nek a ban­kok: két hét alatt mil­li­ók­ról kell dön­te­niük a la­kás­hi­te­le­sek­nek

El­kezd­ték ki­kül­deni a ban­kok a le­ve­let a jel­zá­log­hi­te­le­sek­nek, amely­ben fel­ajánl­ják, hogy ala­kít­sák át fix ka­ma­túra a la­kás­hi­te­lü­ket.

Ezt a Ma­gyar Nem­zeti Bank ja­va­solta, ám a ke­res­ke­delmi ban­kok trük­köz­nek: alig hagy­nak időt az ügy­fe­lek­nek a sok mil­lió fo­rint­ról szóló fon­tos dön­tésre!

Időzített bomba ketyeg a lakáshitelesek alatt: ha elszállnak a kamatok, hirtelen nőhetnek a törlesztőrészletek.

Magyar Nemzeti Bank ezért év elején ráparancsolt a bankokra, hogy levélben tegyenek ajánlatot fix kamatozású hitelekre. A bankok most mintegy 130 ezer, változó kamatozású jelzáloghiteles ügyfelet tájékoztatnak a kamatkockázatról, és a fix kamatra való átszerződés lehetőségéről.

Többféle számítást küld a bank

Sok jelzáloghiteles kap a napokban levelet a bankjától. Ez konkrét számításokat tartalmaz, mennyivel nő a havi törlesztőrészlet 1, 3 vagy 5 százalékos kamatemelés esetén. A becslés szerint minden 1 százalékos emelés havi 5000 forinttal növelné a törlesztőt egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos hitelnél. A bank ugyanakkor szerződésmódosítást ajánl 5 vagy 10 éves kamatrögzítésű vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelre.

Miért csak 2 hetet hagynak a fontos döntésre?

A számításokból is látszik, hogy nem egyszerű a döntés. A jegybanki ajánlás szerint legalább 30 napot kell rá adni. Így fogalmaz: „a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a Tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára.” Nos, a bankok éppen ezzel trükköznek: a postázási időt is beleértik ebbe.

„A bank június 7-i keltezéssel írta a levelet, és abban határidőnek július 22-t adja meg” – mesélte lapunknak Z. Éva, az egyik bank ügyfele. „Olyan, mintha meglenne a 30 nap, ám a postára június 27-én érkezett be az ajánlott levél, amit én csak július 4-én tudtam átvenni.

Vagyis alig több mint két hetem van meghozni ezt a fontos döntést.

Mi van, ha épp nyaral a család, és senki nem tudja átvenni a levelet? Lejár a 30 napom, és annyi? Miért nem a levél átvételétől számolják a 30 napot?”

Kerestük olvasónk bankját, mi van, ha önhibáján kívül elesik a módosítás lehetőségétől. Szerettük volna megtudni, van-e mód a határidő módosítására, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkár-helyettese úgy véli, a bank nem ragaszkodik a kitűzött határidőhöz.

„ A pénzintézetek folyamatosan, ütemezve tájékoztatják az érintetteket, hogy elkerüljék az esetleges rohamot” – tájékoztatta a -ot. „ A 30 napot szerintem attól a naptól kellene számítani, amikor az ügyfél bizonyíthatóan kézhez vette a levelet,

amennyiben a levélben más határidő szerepel, azt érdemes jelezni a banknak, minden bizonnyal orvosolják az adminisztrációs hibát

– vélekedik.

Megér-e havi pár ezer forintot a biztonság?

Most mindenkinek fő a feje, aki ilyen levelet kap: megéri-e, hogy pár ezer forinttal nő a törlesztőrészlete, ám a következő 5 vagy 10 évben nyugodtan alszik, mert biztosan nem száll el a törlesztés? Azt ugyanis nem lehet előre tudni, hogy mikor, és legfőképp mennyire változik az alapkamat. Kicsit a tőzsdére vagy a szerencsejátékra emlékeztet az egész, hasonlóan, mint régen a devizahitelek: ha elszáll az árfolyam, rosszul jár, aki felvette, ha marad az árfolyam, jól. Most a kamattal ugyanígy rosszul lehet járni: aki nem vált fix kamatozásúra, azt kockáztatja, hogy elszáll a törlesztőrészlete, ha emelkedni kezdenek a kamatok. Ha viszont vált, biztosan többet fizet.

 Trencsán Erikát, a money.hu vezető pénzügyi szakértőjét kérdezte, arról, milyen szempontok alapján érdemes dönteni.

„ Évek óta alacsony az alapkamat, de közel sem biztos, hogy ez mindig így lesz. Sőt,

nagy valószínűséggel nem lesz tartható az alacsony kamatszint.

Ha pedig emelkedik az alapkamat, akkor a fix törlesztőrészlet „beszállópontja” is nőni fog. Úgy vélem, azoknak, akiknél a futamidő több mint a fele hátravan, érdemes fix kamatozásra váltaniuk” – magyarázza a szakember. „Azoknak, akik már túl vannak a félidőn, érdemes matekozni. Az 5 vagy 10 éves fix kamatozásnál befolyásoló tényező lehet a jövedelem, ami nem biztos, hogy lehetővé teszi a hosszabb távú kamatrögzítés választását. Mivel jelenleg komoly kamatverseny zajlik a bankok között, érdemes a saját bank ajánlata mellett más pénzintézetekét is megnézni, adott esetben bankot váltani. Igaz, a számok összehasonlításán túl érdemes megnézni a szerződésben szereplő végtörlesztési díjat is, mert az a fennálló tőke 1,5-2 százaléka is lehet! “– figyelmeztet Trencsán Erika.

Mennyivel nő a törlesztés, ha emelkedik a kamat? Egy 20 éves futamidőre felvett 10 millió forintos változó kamatozású hitelnél körülbelül havi 5 ezer forinttal nő meg a törlesztőrészlet, ha 1 százalékkal nő a kamat. Ha 3 százalékkal nő a kamat, akkor 15 ezerrel, ha 5 százalékkal nő a kamat, akkor már havi 25 ezerrel nő a törlesztés. Ha azonban a kamatot 1 százalékkal magasabban fixálja 5 évre, mint a jelenlegi, akkor biztosan megnő a törlesztőrészlet 5 ezer forinttal, de akkor sem nő tovább, ha a kamat tovább emelkedik.
ripost

Hasonló hírek

Több ezer külföldit hozott a letelepedési kötvény

Edit

Új látványosságot avatnak a Balatonnál

Géza

NFM: véglegesítés előtt a taxisrendelet

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------