Hirmagazin.eu
Főoldal » Trükkös termékbemutatók – Átverésekkel pörgetett több milliárdos üzletek
Gazdaság

Trükkös termékbemutatók – Átverésekkel pörgetett több milliárdos üzletek

forrás: hirado.hu, M1, MTI

Egyik parlamenti párt részéről sincs elvi ellenállás a trükkös termékbemutatók elleni fellépés ügyében – mondta Harrach Péter, az átvágásokkal teli üzletág működésének szigorítását javasló KDNP frakcióvezetője. A politikus szerint az árubemutatók feltételeinek új szabályozására már nagy szükség van, mert az értékesítők újabb és újabb módszereket találnak ki a fogyasztók átvágására.

Hatalmas üzletbe szól bele a parlament, ha elfogadja a kereskedelmi, illetve a reklámtörvény árubemutatókkal egybekötött termékértékesítést érintő módosítását. Harrach Péter, a javaslatot benyújtó KDNP frakcióvezetője a hirado.hu-nak azt mondta, több milliárdos üzletágról van szó és több száz termékbemutató zajlik évente az országban, ami több ezer fogyasztót károsít meg a túlárazott, haszontalan áruk értékesítésével.

Bővülő trükktár

Az átverésen, pszichikai nyomásgyakorláson alapuló áruértékesítések szervezői ráadásul folyamatosan bővítik trükktárukat. A legújabb módszerek közé tartozik, hogy vásárlószerző előadásaikat egy-egy rászedett ember lakásán tartják, hogy az oda meghívott vendégek számára hitelesebb legyen a környezet, és így könnyebben elhiggyék, nekik is szükségük van az adott csodaszerkentyűre. Harrach Péter szerint az is viszonylag új jelenség, hogy már a kiszemelt vevők utaztatását is vállalják az értékesítők, és közösen viszik őket a termékbemutató helyszínére.

A politikus hozzátette, a KDNP-hez érkezett panaszok szerint az átverős értékesítők főleg kispénzű, idős embereket vesznek célba, valamint az is jellemző, hogy inkább a városokban, mint vidéken szedik áldozataikat.

A KDNP javaslata – amelyet múlt csütörtökön kezdett tárgyalni az országgyűlés – tiltanák meg a megtévesztő ingyenesség reklámozását, illetve azt, hogy az árubemutatókat ajándékjuttatással, ajándéksorsolással hirdessék. A bemutatók szervezői gyakran valamilyen ingyenes állapotfelméréssel, vizsgálatnak keresztelt show-val, sőt, ingyen ebéddel csábítanak.

A kereszténydemokraták azt is szeretnék megszüntetni, hogy a termékbemutatók helyszínén hitelszerződést kössenek az idős emberekkel, ezért a javaslat azt tartalmazza, hogy azokat bankfiókokban lehessen csak megkötni, így az érintettek átgondolhatják, az adott termékre szükségük van-e. Annak pedig, aki árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytat, kötelezve lesz arra, hogy a fogyasztók tájékoztatására, bejelentéseik intézésére, panaszaik kivizsgálására ügyfélszolgálatot tartson fenn.

A pártok egyetértenek

Harrach Péter azt mondta, egyik parlamenti párt részéről sincs elvi ellenállás, nagy viták nem várhatók a trükkös termékbemutatók elleni fellépés ügyében, így a módosítások jövő évtől minden bizonnyal hatályba lépnek. (A parlament október 22-ei ülésén minden frakció támogatta a kereskedelmi törvény vonatkozó módosítását. )

A KDNP alelnöke azt is hangsúlyozta, nem önmagában az árubemutatókkal, „a kereskedelem ezen atipikus lehetőségével” van a baj, a javasolt szigorításokkal nem ezek, hanem csak a visszaélések ellen akarnak fellépni. Mint megjegyezte, sajnos Magyarországon kialakult az átverés kultúrája, aminek egy nagy, régóta demokratikus országban talán nem kevésbé lenne meg a táptalaja.

Drámai diagnózis

A trükkös árubemutatókkal egybekötött ingyenes „egészségszűrések” egyik klasszikus eleme, hogy egy áldoktor kamuvizsgálatokat végez, majd fejcsóválva drámai diagnózist állít fel, és megoldásként méregdrága – ám valójában haszontalan – eszközt kínál eladásra.

hirmagazin_2015-11-03_05-58-25

Egy becsapott asszony, Éva az M1 Kosár című műsorában elmondta, az ő története azzal kezdődött, hogy egy társaság részéről felhívták telefonon, és azt mondták neki, a hivatalos egészségügyi szervek támogatásával díjmentes egészségügyi vizsgálatokat végeznek egy speciális készülékkel, amin ő is részt vehet. A nő elfogadta a meghívást, de azóta megbánta, sőt szégyelli, hogy becsapták, ezért is nem vállalta a riportban a teljes nevét.

Éva szerint a meghirdetett rendezvényen egy férfi komolytalan vizsgálatot végzet rajta „valamilyen géppel”, majd az eredményeket elvitte értékelésre, és azzal jött vissza, hogy komoly probléma van a nyaki verőérrel, el van meszesedve. A fiatal férfi, aki negyedéves orvostanhallgatónak mondta magát, azt állította, hogy az elváltozás miatt az asszony akár infarktust vagy agyvérzést is kaphat, valamint a demenciát is a lehetséges következmények között említette. Azt is mondta, hogy ezt az állapotot orvossággal nem lehet gyógyítani, ezért mindenképp ajánlja az Omiring mágneses készüléket.

Nem szabadna, de teszik

Éva nagyon megijedt, váratlanul érték a súlyos szavak, nem kételkedett a gyógymódot illetően sem. A megrémült asszony 320 ezer forintot hagyott az árut bemutató cégnél. A berendezés pontos neve elektromágneses pulzáló készülék.

A terméket az interneten néhány tízezer forintért már meg lehet vásárolni, de egyes szakértők szerint ennyit sem érdemes adni értük. Hraskó Gábor biológus, a Szkeptikus Társaság elnöke azt mondta, a biorezonanciával, pulzáló mágnessel működő egészségjavító eszközökről klinikai vizsgálatok mutatták ki, hogy nem használnak, ezért nem is érti, hogyan lehet ilyeneket forgalmazni.

A szakember régóta foglalkozik a különböző egészségmegőrzőnek, egészségjavítónak kikiáltott készülékekkel és eljárásokkal. Úgy véli, a hasonló árukkal foglalkozó cégeknek nem szabadna azt állítaniuk, hogy ezek az eszközök megelőznek vagy gyógyítanak betegségeket. Mégis ezt teszik a termékbemutatókhoz kötődő előadásaikon.

Az orvos közbeszólt, de a pénz már elveszett

Éva a vizsgálatán elmondta, hogy egy korábbi balesete miatt fémet ültettek a lábába, térdétől a csípőjéig. Az állítólagos orvostanhallgató azt mondta, ettől még kezelheti magát a mágneses készülékkel. A vétel után azonban az asszony mégis felhívta a saját orvosát, aki azt mondta, nem használhatja a beszerzett terméket. Éva visszavitte az Omiringet, hogy becsapták, de nem kapta vissza a pénzét. Cserét ajánlottak neki, így lett egy ágybetéttel és valamilyen lézeres szerkentyűvel gazdagabb.

Bányavölgyi Istvánné hasonlóan járt, mint Éva, nála is meglehetősen „fapados” volt a vizsgálat, megmérték a vérnyomását, megkérdezték, milyen gyógyszereket szed, majd Ilona végül egy 300 ezer forintos víztisztítóval távozott. Kováts Verát szintén ingyenes vizsgálatra hívták, ahol a diagnózis arról szólt, agyi érszűkületének mértéke túl van az elfogadható határon, így ő is otthagyott 100 ezer forintot a termékbemutatón.

Tisztességes kereskedőnek tartják magukat

Az értékesítők akár a házhoz is mennek a pénzért. A hasonló vállalkozások némelyikének évi több százmillió forintos bevétele van a mindenféle betegségre árult mágneses, lézeres készülékből, speciálisnak mondott ágybetétekből, víztisztítókból.

Az érintett cég az M1 megkeresésére azt írta, az Évát vizsgáló személynek nem volt egészségügyi képzettsége, mert a cég orvosi diagnózist nem helyettesítő vizsgálatot végez. Az ügyvezető szerint a társaság tisztességes piaci kereskedelmet folytat.

 

Hasonló hírek

Júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok

Géza

A magyarok több mint 70 százaléka vásárol karácsonyi ajándékokat az interneten.

info

Jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények időarányos adóssága

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------