Hirmagazin.eu

Trócsányi szerint minden államnak joga határainak védelme

 Aktuális hírek
  • Borzalom, ami a kókuszsírról kiderült Azt hitted, a kókuszzsír a lehető legegészségesebb zsiradék? Úgy tűnik, ez tévedés. Sőt, szakorvosok azt állítják ugyanolyan egészségtelen, mint az állati zsírok. De vajon miért? Az amerikai kutatók szerint a...
  • Ezért rettegett a Viszkis, hogy újra rabolni fog Szabadulása után még évekig kísértette a múlt. Nagy lelkierő kellett hozzá, hogy a viszkis rabló ne térjen újra a bűn útjára, de úgy fest, Ambrus Attilának sikerült végleg megváltoznia. Közel...
  • A Kossuth-díjas zenész magas láza miatt okozott pánikot Frenreisz Károly betegségre hivatkozva mondta le koncertjét, sokan aggódnak érte. Frenreisz Károly a Visegrock Fesztiválon jelentette be, hogy beteg, ezért nem tud fellépni. Ezután napokig nem lehetett elérni, ami miatt...
  • Új veszély leselkedik a magyar kirándulókra Nem elég, hogy agresszívan terjeszkedik, több hétig tartó fényérzékenységet is okoz egy Ázsiából származó gyomnövény, ami Bács-Kiskun megyében, főlek Kiskőrös és Kecel között jelent meg a napokban. Ez a Szosznovszkij-medvetalp,...
  • Újra együtt egykori férjével Keresztes Ildikó Hiába szakítottak évekkel ezelőtt, most ismét egymás életének részei lettek. Hiába váltak el ágytól-asztaltól, végleg mégsem szakadt el egymástól az egykori házaspár. Az énekesnő koncerttel kapcsolatos ügyeit ugyanis mostantól ismét...

Trócsányi szerint minden államnak joga határainak védelme

Trócsányi szerint minden államnak joga határainak védelme
augusztus 28
14:34 2015

forrás: MTI

Minden állam önrendelkezésből fakadó legalapvetőbb joga és kötelezettsége határainak védelme, ezért a magyar és az uniós állampolgárok védelmében minden megengedett módon fel kell lépni a nemzeti és európai normákat megszegőkkel szemben – jelentette ki az igazságügy-miniszter az MTI-nek pénteken Szegeden.

A schengeni határon felállítandó fizikai akadály, határzár – amennyiben a határátkelőhelyeket nem érinti – egyezik az uniós joggal és a schengeni szabályokkal, mert azok nem zárják ki, hogy a tagállamok a külső határokat fizikai akadállyal lássák el – közölte Trócsányi László.

A jogellenes határátlépés megakadályozása és a határátlépés kizárólag kijelölt határátkelőhelyekre való korlátozása pedig kifejezetten követelményként jelenik meg a schengeni jogban – tette hozzá a politikus.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelem követelménye összhangban áll az unió által elfogadott, úgynevezett Dublin III. rendelet szabályaival is.

Felidézte, hogy a nemzetközi menekültjog legmérvadóbb forrása, a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezmény szerint az államok az országba való jogellenes belépés miatt nem sújthatják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük vagy szabadságuk veszélyeztetve volt.

A szerződés szövegéből az következik, hogy a Szerbia felől érkező menekültek – minthogy ott nem fenyegeti veszély őket – nem hivatkozhatnak e rendelkezésre – mondta Trócsányi László.

Összefoglalva megállapítható, hogy a nemzeti, a nemzetközi és az uniós jogot együttesen kell alkalmazni. A határvédelem elmulasztása veszélyeztetheti hazánk schengeni tagságát, illetve egész Európa biztonságát – hangsúlyozta a miniszter.

 

hirmagazin_2015-08-28_143400
(MTI-fotó: Soós Lajos)

 

Arról is szólt, a kormánynak az a törekvése, hogy az uniós tagsággal rendelkező Románia és Horvátország mielőbb tagjává váljon a schengeni övezetnek.

Az ukrán és a migrációval súlyosan érintett szerb határ esetében kettős, uniós és schengeni külső határról beszélünk, ahol Magyarország határőrizeti kötelezettsége is kettős – mondta a miniszter.

A határvédelem pedig nem öncél, ugyanis a schengeni határ-ellenőrzési kódex is úgy fogalmaz: a határellenőrzés végrehajtása nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek külső határainál azt elvégzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amely belső határain megszüntette a határellenőrzést – mondta Trócsányi László.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hirdetés
photographer-banner_468
tűzvédelem
loading...

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
securiton-tűzvédelem
Hirdetés

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György
Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox