Borok

Tramini

Tramini

A tramini borszőlőfajta, amelyet Magyarországon főleg a pannonhalma-Sokoróaljai, a mátkaaljai, az egri és a móri borvidékeken termesztenek. Magyarországon általában a piros tramini és a főszeres tramini ismert, de az alacsony terméshozam miatt nem igazán elterjedt.

A muscat fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát.

Termesztik Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Kaliforniában), Ausztriában és Romániában is.

Nevét a dél-tiroli (alto-adige-i) Tramin községről kaphatta, de a szőlőfajta akár francia eredetű is lehet, vagy egyes vélemények szerint észak-görögországi.

Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyúlt gömbölyű alakúak, hús piros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé érik.

Savai a Somlón termett tramini kivételével lágyak. Bora aranysárga, rózsa és licsi illatú, kissé muskotályos, főszer, gyümölcs, fahéj és mézízű. A traminit általában fiatalon fogyasztják, de vannak olyan fajták, amelyeknek 2-4 év érés használ. Öt évnél tovább viszont ritkán élnek.

A nemzetközi piacon legismertebbek a francia Elzász tartományban előállított traminik. Magyarországon ismert például a Bátaapáti Tramini.

A száraz traminit fehér húsú szárnyasokhoz, az édes traminit gyümölcsös édességekhez ajánlják.

A tramini a Gewürztraminerrel együtt a kevés fehérborok egyike, amely kellemes curryvel és egyéb ázsiai ételekkel. Fogyasztható zsíros vadhúshoz is.

10-12 C hőmérsékleten szolgálják fel.

Forrás: wikipedia.; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;
Cím: Nem köthető városhoz Tramini
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Rajnai Rizling

info

Cabernet Sauvignon

info

Pezsgő

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------