Kiemelt külföldi hírek

Tragédia! Több mint kettőszázhatvan halottja van a rendkívüli hőségnek Pakisztánban

Már április végén is 50 Celsius-fokot mértek az ország déli részén, a valaha mért legforróbb áprilisi hőmérsékletet a Földön. Azóta sem sokat enyhült a hőség.

TOPSHOTS
A Pakistani resident helps a heatstroke victim at a market area during a heatwave in Karachi on Maj 21, 2018. The death toll from a heatwave in southern Pakistan on Maj 21 passed 450 as medics battled to treat victims after imposing a state of emergency in hospitals, health officials said. AFP PHOTO / Rizwan TABASSUM
Több ezer embert kórházban ápolnak, Karacsiban egyre gyakoribbak az áramkimaradások, és víz sincs elég a napok óta tartó 55 fokos hőségben.

Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban napok óta elviselhetetlen a hőség. A szegénynegyedben teherautókról jeget árulnak, a jóval 40 fok körüli meleg ugyanis azokat viseli meg a leginkább, akik nem házakban, hanem összetákolt sátrakban élnek a város szélén. A nyomornegyedben legtöbben utcai kutaknál próbálják hűteni magukat, az ott élők mindent megpróbálnak, hogy túléljék a forróságot.

A hőhullámnak már áldozatai is vannak – mondta a város mentőszolgálatának vezetője, és hozzátette, azt tanácsolták az embereknek, csak akkor menjenek az utcákra, ha halaszthatatlan dolguk van. A szakember szerint a helyzet a nyomornegyedekben katasztrofális, nincs víz és áram, nincsenek fák, amelyek árnyékot adnának.

A hatóságok mindent megtesznek

A hatóságok – amennyire tudják – igyekeznek enyhíteni a helyzetet. A segélyszolgálat munkatársai jeget öntenek egy nagy tartályba, majd törölközőt merítenek bele, és ezzel hűtik az embereket. A forgalmas csomópontoknál rövid felfrissülést nyújt az is, ha valakit jéghideg vízzel permeteznek.

A böjtölőket jobban megterheli a meleg

Az elmúlt három napban 65-en vesztették életüket a rendkívüli hőségben. A muszlim országban a ramadán csak ront a helyzeten. A böjti hónap idején a hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől és az ivástól is. Szervezetüket így még inkább megterheli a meleg. A különleges helyzetre tekintettel a vallási hatóságok  felmentést adhatnak, de az emberek nagy része így is csak minimális vizet fogyaszt.

Akik tehetik az óceánban keresnek felfrissülést, a fürdőzést nem tiltják a böjti időszakban sem. Közben mindenki az enyhülést várja.

Pakisztánban 2015-ben volt hasonló időjárás, akkor több mint ezer áldozatot követelt a hőhullám. Az áldozatok többsége akkor is a nyomornegyedek lakója volt.

Forrás: M1 Híradó

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Amerikai diákok kapják idén a Nemzetközi Gyermek Békedíjat

Géza

Megkezdődött a kandeli gyilkosság tárgyalása, amely lehet, precenest teremt Németországban a migránsok kiűzésére! Oszd meg!

Géza

Az EU migrációs politikája tekintetében, többfrontos támadást indít az olasz kormány Brüsszel ellen!

Géza