Image default
Külföld

Továbbra is feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között

Újra kiéleződött a helyzet a két ország között, miután az orosz parti őrség november végén a fekete-tengeri Kercsi-szoros közelében tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Mindkét fél másképp számol be a történtekről. Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a szoroson, tehát az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Ukrajna egy esetleges orosz katonai agressziótól tartva harminc napra hadiállapotot vezetett be az ország tíz megyéjében, az Oroszországgal és a Dnyeszter Menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete-tenger és az Azovi-tenger mentén fekvő területeken.

Készenlétben áll az ukrán hadsereg

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke azt mondta, a kercsi incidens után gondoskodnia kellett a kormánynak arról, hogy egy invázió esetén az ukrán fegyveres erők képesek legyenek kivédeni egy támadást. Mint mondta, az orosz tankok továbbra is az orosz–ukrán határ közelében állomásoznak.

Hangsúlyozta: nem akarja azt, hogy bárki azt higgye, ez játék. Hozzátette: Ukrajnát egy Oroszországgal vívott háború veszélye fenyegeti.

Viktor Muzsenko tábornok, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke szerint az a bázis, ahol az orosz tankok állomásoznak, csak 18 kilométerre van az ukrán határtól.

Tiltott orosz beutazás

Egy Ukrajna határain belülről indított esetleges katonai akciót megelőzendő Kijev erre az időszakra megtiltotta a beutazást minden tizenhat és hatvan év közötti orosz állampolgárságú férfinak.

Porosenko elmondta: az intézkedés célja, hogy megakadályozzák egy olyan orosz magánhadsereg létrejöttét, amely valójában az Oroszországi Föderációt képviseli, valamint meg akarják akadályozni, hogy a magánhadsereg csapatai olyan műveleteket hajtsanak végre, amikkel 2014-ben is próbálkoztak.

Ukrán provokáció történt Oroszország szerint

Moszkva szerint az ukrán hadihajók engedély nélkül hatoltak be orosz felségvizekre, a kijevi vezetés provokációt hajtott végre a Fekete-tengeren, hogy az ukrán elnökválasztás előtt növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az esemény egyértelmű provokáció, amit a jelenlegi hatalom szervezett. Véleménye szerint a jelenlegi elnök, Petro Porosenko is a szervezők közé tartozik.

Mint mondta, Ukrajnában jövő márciusban elnökválasztás lesz, és mivel Porosenko csak ötödik a népszerűségi listán, lehet, még a második fordulóba se jut be.

Nemzetközi fellépést sürget Kijev

Oroszország az incidens óta akadályozza az ukrán kikötők közötti közlekedést a Kercsi-szoroson keresztül, ezzel jelentős gazdasági károkat okoz Kijevnek, hiszen Ukrajna gabonaexportját részben a Fekete-tengeren keresztül bonyolítja.

A kijevi vezetés nemzetközi fellépést sürget Oroszországgal szemben.

Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere szerint fontos a gyors és közös nemzetközi fellépés az agresszióval szemben. Mint mondta, a nyilatkozatok nem elegendők.

A NATO támogatja Ukrajnát

Donald Trump amerikai elnök a kercsi incidens miatt lemondta a G20-csúcstalálkozó idejére tervezett megbeszélését Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A NATO-tagállamok támogatásukról biztosították Ukrajnát.

A kercsi incidens következményei az Európai Uniót is érintik: Európában a történtek előtt erősödtek azok a hangok, amelyek az Oroszország elleni gazdasági szankciók feloldását vagy legalábbis enyhítését akarták elérni, hiszen azok számos európai vállalkozást kedvezőtlenül érintettek.

A jelenlegi helyzetben azonban nem valószínű, hogy ezek a törekvések érvényre juthatnak.

forrás: M1

Hasonló hírek

Túlélte az Iszlám Állam vezére az iraki légicsapást

info

Japánban egyperces csenddel adóztak a hirosimai atomtámadás áldozatai emlékének

Géza

A lakását és a hozzá tartozó kertet ajánlotta fel elveszett kutyájáért egy férfi

Géza