Hirmagazin.eu
Főoldal » Továbbra is feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között
Külföld

Továbbra is feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között

Újra kiéleződött a helyzet a két ország között, miután az orosz parti őrség november végén a fekete-tengeri Kercsi-szoros közelében tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Mindkét fél másképp számol be a történtekről. Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a szoroson, tehát az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet, megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Ukrajna egy esetleges orosz katonai agressziótól tartva harminc napra hadiállapotot vezetett be az ország tíz megyéjében, az Oroszországgal és a Dnyeszter Menti Köztársasággal határos, valamint a Fekete-tenger és az Azovi-tenger mentén fekvő területeken.

Készenlétben áll az ukrán hadsereg

Petro Porosenko, Ukrajna elnöke azt mondta, a kercsi incidens után gondoskodnia kellett a kormánynak arról, hogy egy invázió esetén az ukrán fegyveres erők képesek legyenek kivédeni egy támadást. Mint mondta, az orosz tankok továbbra is az orosz–ukrán határ közelében állomásoznak.

Hangsúlyozta: nem akarja azt, hogy bárki azt higgye, ez játék. Hozzátette: Ukrajnát egy Oroszországgal vívott háború veszélye fenyegeti.

Viktor Muzsenko tábornok, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke szerint az a bázis, ahol az orosz tankok állomásoznak, csak 18 kilométerre van az ukrán határtól.

Tiltott orosz beutazás

Egy Ukrajna határain belülről indított esetleges katonai akciót megelőzendő Kijev erre az időszakra megtiltotta a beutazást minden tizenhat és hatvan év közötti orosz állampolgárságú férfinak.

Porosenko elmondta: az intézkedés célja, hogy megakadályozzák egy olyan orosz magánhadsereg létrejöttét, amely valójában az Oroszországi Föderációt képviseli, valamint meg akarják akadályozni, hogy a magánhadsereg csapatai olyan műveleteket hajtsanak végre, amikkel 2014-ben is próbálkoztak.

Ukrán provokáció történt Oroszország szerint

Moszkva szerint az ukrán hadihajók engedély nélkül hatoltak be orosz felségvizekre, a kijevi vezetés provokációt hajtott végre a Fekete-tengeren, hogy az ukrán elnökválasztás előtt növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az esemény egyértelmű provokáció, amit a jelenlegi hatalom szervezett. Véleménye szerint a jelenlegi elnök, Petro Porosenko is a szervezők közé tartozik.

Mint mondta, Ukrajnában jövő márciusban elnökválasztás lesz, és mivel Porosenko csak ötödik a népszerűségi listán, lehet, még a második fordulóba se jut be.

Nemzetközi fellépést sürget Kijev

Oroszország az incidens óta akadályozza az ukrán kikötők közötti közlekedést a Kercsi-szoroson keresztül, ezzel jelentős gazdasági károkat okoz Kijevnek, hiszen Ukrajna gabonaexportját részben a Fekete-tengeren keresztül bonyolítja.

A kijevi vezetés nemzetközi fellépést sürget Oroszországgal szemben.

Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere szerint fontos a gyors és közös nemzetközi fellépés az agresszióval szemben. Mint mondta, a nyilatkozatok nem elegendők.

A NATO támogatja Ukrajnát

Donald Trump amerikai elnök a kercsi incidens miatt lemondta a G20-csúcstalálkozó idejére tervezett megbeszélését Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A NATO-tagállamok támogatásukról biztosították Ukrajnát.

A kercsi incidens következményei az Európai Uniót is érintik: Európában a történtek előtt erősödtek azok a hangok, amelyek az Oroszország elleni gazdasági szankciók feloldását vagy legalábbis enyhítését akarták elérni, hiszen azok számos európai vállalkozást kedvezőtlenül érintettek.

A jelenlegi helyzetben azonban nem valószínű, hogy ezek a törekvések érvényre juthatnak.

forrás: M1

Hasonló hírek

Mindennaposak a migránsok elleni támadások Németországban

Mazsi

Lezárná a múltat és a jövő felé tekint Kuba és Amerika

info

Most mi lesz? Rövidesen összeomlik a csernobili szarkofág!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------