Hirmagazin.eu
Főoldal » Tovább szelídült a Patricia hurrikán
Tudástár - minden érdekesség

Tovább szelídült a Patricia hurrikán

Forrás: MTI

Heves esőzéssel és több méter magas hullámokat okozva érte el Mexikó nyugati partjait közép-európai idő szerint szombaton hajnalban a Patricia hurrikán, amely nem sokkal később veszített erejéből, majd napközben szinte teljesen lecsendesült.

Tovább szelídült a Patricia hurrikán
Fotó: MTI

A Csendes-óceán felett kialakult Patricia 5-ös fokozatú hurrikánként érte el a szárazföldet. Manzanillo kikötővárosban fákat és reklámtáblákat döntött ki, kisebb áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. Guadalajara üdülőhelyet elkerülve az ország hegyvidékes része felé haladt tovább. Áldozatokról vagy nagyobb károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

A hurrikán néhány órával később négyes fokozatúvá gyengült, majd szombat délután trópusi viharrá szelídült. Mielőtt veszített az erejéből, a Patricia az eddig mért egyik legnagyobb erejű hurrikán volt az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánfigyelő Központjának adatai szerint. Az előrejelzések eredetileg arra figyelmeztettek, hogy “katasztrofális” károkat okozhat.

Tucatnyi körzetben rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken a hatóságok Colima, Nayarit és Jalisco államokban, az iskolák zárva maradtak. A hurrikán érkezésére készülve a helyiek homokzsákokból emeltek gátakat házaik körül, bedeszkázták az ablakokat és élelmiszerkészleteket halmoztak fel.

Puerto Vallarta, Manzanillo és Tepic repülőterét pénteken lezárták, de a hatóságok közölték, hogy szombaton légi hidat szerveznek az ott rekedtek kimenekítésére. Puerto Vallartából mintegy 15 ezer turistát mentettek ki.
Több ezren vonultak szükségszállásokra vagy az ország belseje felé. A kormány katonákat és rendőri egységeket vezényelt a veszélyeztetett területekre. Szerte az országban gyűjtőhelyeket hoztak létre segélyadományok számára.

A Patricia kedden keletkezett váratlanul trópusi viharként, majd rövidesen hurrikánná erősödött. A hurrikán szeme kilenc kilométer átmérőjű volt, amikor egy viszonylag ritkán lakott vidéken elérte a szárazföldet. A vihar központja óránként 24 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányban a szárazföld belseje felé. A középpontjában mért szél legnagyobb sebessége elérte az óránkénti 305 kilométert. Néhány órával később a szél sebessége óránként 270 kilométeresre csökkent, majd napközben már csak 80 kilométeres szélsebességet mértek a szakemberek.

Mexikó csendes-óceáni partvidékének azon a szakaszán, ahol a Patricia elérte a szárazföldet, kis halászfalvak és üdülőtelepek sorakoznak, köztük a fürdőzők körében népszerű Puerto Vallarta, ahonnan turisták ezreit helyezték biztonságba. Puerto Vallartát végül elkerülte a szélvihar.

Az eddigi legpusztítóbb hurrikánok egyike 1959 októberében 1500 ember halálát okozta Mexikóban, és ugyanazt a térséget sújtotta, amerre az előrejelzés szerint a Patricia is tartott.

Hasonló hírek

A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megakadályozni

Géza

Idegen lényeket és űrhajókat ábrázoló szobrok kerültek elő Mexikóban – FOTÓK + VIDEÓ

Edit

Jelek, hogy elraboltak a földönkívüliek

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------