Image default
Életmód hírek

Tovább növelné a kormány a fogyatékossággal élők foglalkoztatását

A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékossággal élők önállóvá válását támogassa, és ennek egyik eszköze az érintettek munkához juttatása

– jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon.

Fülöp Attila az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő, infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítását célzó program rendezvényén azt mondta, hogy a kabinet ennek érdekében a jövőben az eddiginél is többet fog tenni.

Megjegyezte, hogy a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának legnagyobb akadálya napjainkban az információhiány. Azoknak a cégeknek, amelyek ezen már túlléptek, jellemzően a foglalkoztatott sérült emberek munkája és pozitív személyisége miatt is kedvezőek a tapasztalataik. A piaci szereplők megszólítása a cél, hogy e társadalmi csoport jelenlegi 42 százalékos foglalkoztatási aránya növekedjen a jövőben – szögezte le.

Ugyancsak nélkülözhetetlen eleme a fogyatékossággal élők támogatásának az akadálymentesítés – mondta az államtitkár, megjegyezve: korunkban a fizikai mellett a kommunikációs és a távközlési akadálymentesítés is megkerülhetetlen feladat. A digitalizáció előnye, hogy kinyitja a világot és lebont határokat, új perspektívákat nyújt. Ezek pedig a sérült embereket hozzásegíthetik ahhoz, hogy teljes értékű, önálló életet élhessenek – hangsúlyozta.

Fülöp Attila kitért arra: a kormány ezt felismerve az érdekvédelmi szervezetekkel együtt, uniós források bevonásával 4 milliárdos programot indított, a pénzből a szervezetek informatikai programokat, applikációkat fejleszthetnek és okoseszközöket szerezhetnek be saját célcsoportjuk számára.

E program egyik kedvezményezettje az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), amely a felhasznált 851 millió forintos támogatásból „Önálló Életvitel Centrum” néven húsz szolgáltatási pontból álló hálózatot is létrehozott – közölte.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint ezekben a centrumokban országszerte – 1200 értelmi fogyatékossággal élő bevonásával – kora nyáron elkezdődtek az önálló életvitelt segítő, augusztusban pedig az informatikai eszközök és az új applikáció használatára felkészítő képzések. Mind a húsz helyszínen 19 okostelefon, ugyanennyi táblagép, két laptop és egy többfunkciós lézernyomtató áll a trénerek rendelkezésére. Ezek az eszközök a képzések lezárulta után, októbertől kölcsönözhetők lesznek – olvasható a tájékoztatóban.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében azt mondta, Szolnok kiemelt feladatának tartja, hogy a fogyatékossággal élők megkapják a lehetőséget arra, méltó életet élhessenek. Ehhez a városban rendelkezésre áll az intézményi háttér és a munkalehetőség is – tette hozzá.

Emlékeztetett: a legújabb lépés ebben a munkában egy autistacentrum építése, ez a Mátyás király úti iskola földszintjén kap helyet.

Hangsúlyozta: a sérült embereknek leginkább olyan közösségre van szükségük, ahol szeretik, elfogadják és fontossá teszik őket. Ezt szem előtt tartva képes hasznos segítséget nyújtani számukra a család, az önkormányzat és a kormányzat egyaránt.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Csodafegyverek másnaposság ellen!

Edit

Névnapok május 8.

info

Nagy tudósaink erénye a szerénység és alázatosság – pár perces telefonbeszélgetésünkből e két jeles tulajdonsága fogalmazódott meg bennem Koller Zsoltnak..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------