Hirmagazin.eu
Főoldal » Tovább mérgesedett Moszkva és Tbiliszi viszonya
Külföld

Tovább mérgesedett Moszkva és Tbiliszi viszonya

Egy georgiai műsorvezető kirohanása miatt tovább mérgesedett Moszkva és Tbiliszi viszonya kedden.

Moszkva és Tbiliszi viszonya tovább mérgesedett kedden, miután előző nap a Rusztavi2 georgiai tévéadó műsorvezetője élő adásban, keresetlen szavakkal szidalmazta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és felmenőit, Moszkva pedig ennek nyomán komoly szankciókra készül.

A tévéállomás műsorvezetője, Giorgi Gabunia több mint egy percig trágár szavakkal intette az orosz államfőt, illetve halott szüleit. Putyint megszállónak nevezte, hozzátéve, hogy az orosz elnök rabszolgáinak távozniuk kell Georgia területéről. Ezzel az ország területének mintegy húsz százalékát kitevő Abháziára és Dél-Oszétiátra utalt, amelyek kikiáltották függetlenségüket. Az élő közvetítésben elhangzott szidalmazások hatására a televízió épülete előtt tömeg gyűlt össze Gabunia azonnali elbocsátását követelve. Az adó akkor meg is szakította adását, és csak hétfő reggel sugárzott ismét.

Nyílt provokáció

Moszkva reagálása nem is késett. Dmitrij Peszkov orosz külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy ez a kirohanás méltatlan a georgiai néphez, és azt bizonyítja, hogy az ottani hatóságoknak nincs szándékukban fellépni a szélsőséges politikai erőkkel szemben. „Ezt a georgiai radikális erők újabb nyílt provokációjának tekintjük, amelynek az a célja, hogy aláaknázza az orosz-georgiai kapcsolatokat” – mondta a külügyi tárca vezetője.

Gabuniát éles bírálattal illette Szalome Zurabisvili köztársasági elnök, Mamuka Bahtadzeminiszterelnök, valamint Irakli Kobakhidze, a parlament volt elnöke is. A politikusok elítélték a műsorvezető cselekedetét, gyűlöletkeltéssel vádolva őt. Maga a munkáltató sem hagyta annyiban alkalmazottja elvakult kirohanását, két hónapra felfüggesztette őt állásából azzal az indoklással, hogy durván megsértette a tévéadó szerkesztéspolitikai elveit és etikai normáit.

Dagad a botrány

Moszkvában azonban dagad a botrány a történtek miatt: a parlament javaslatot készített elő a kormány számára, amelyben a honatyák indítványozzák a georgiai bor és ásványvíz importjának, valamint az Oroszországból Georgiába irányuló pénzátutalásoknak a befagyasztását.

Ez az incidens már csak „hab a tortán” az elmúlt hetek történéseihez képest. Éppen kedden lépett életbe Putyinnak az a rendelete, amelynek értelmében ideiglenesen megtiltotta az orosz légitársaságoknak, hogy utasokat szállítsanak Georgiába. Ezt már annak a következményeként tette, hogy Tbilisziben korábban a parlament épületénél erőszakos tüntetés tört ki, miután Szergej Gavrilov, az orosz duma képviselője elnökölt a törvényhozás épületében tartott, ortodox vallású képviselők részvételével rendezett nemzetközi tanácskozáson.

A georgiai parlamentben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése nevű szervezet közgyűlését ő nyitotta meg a parlamenti elnök székében ülve, ami hatalmas felháborodást váltott ki a dél-kaukázusi országban.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Tartanak az ebolától Ugandában a kongói menekültek miatt

Géza

Rendőrök elől menekült, megette egy aligátor

info

Indonéziához tartozó Celebesz sziget – a tragédia (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------