Hirmagazin.eu
Főoldal » Tovább mélyül a Húsvét-sziget lakosait övező rejtély
Tudástár - minden érdekesség

Tovább mélyül a Húsvét-sziget lakosait övező rejtély

A Húsvét-sziget hatalmas kőszobrai a valaha ott élt rejtélyes nép emblematikus alkotásai. A legújabb genetikai kutatások csak tovább mélyítik az eme embereket övező rejtélyt.

Egy kutatócsapat csütörtökön bejelentette, az ókori csontmaradványokból kivont DNS elemzése kizárta annak valószínűségét, hogy a Húsvét-sziget lakosai keveredtek a dél-amerikaiakkal még az európaiak 1722-es érkezése előtt.

Egy 2014-es genetikai vizsgálat ilyesfajta keveredést sugallt a Húsvét-sziget vagy más néven Rapa Nui és Dél-Amerika őslakosai között, megközelítőleg az 1300-1500 közötti tartományban. Az új kutatás során három, 1400-as és 1500-as, illetve kettő 1800-as évekbeli Rapa Nui-lakos örökítőanyagát vették szemügyre, és nem találták nyomát ilyen jellegű keveredésnek.

A kutatás egyben alá is támasztja ezeknek az embereknek elszigeteltségét. A sziget mintegy 3700 kilométerre fekszik Dél-Amerikától és 1770 kilométerre a legközelebbi földdarabtól.

Csillagos égbolt egy moai felett a Húsvét-szigeten. (Fotó: AFP)

Cat Jarman, a Bristoli Egyetem régészének szavai szerint tanulmányuk feltárja, hogy nem létezik egyszerű forgatókönyv a Húsvét-szigeten élt emberek és az amerikai kontinens lakosainak populációs keveredésére, vagy akár csak migrációra, ahogyan azt sok régész, történész, genetikus és kalandor sugallta.

Úgy véli, hogy a Current Biology folyóiratban közzétett friss eredmények tovább erősítik azoknak a bizonyítékoknak tárházát, amelyek szerint Rapa Nuin a nyílt óceánt átszelő polinéziaiak telepedtek le.

A Húsvét-sziget lakosai egyedülálló kultúrát hoztak létre, amelyet leginkább a fennmaradt 900 monumentális szoborról, úgynevezett moairól ismerünk. A kultúra 1200 körül kezdett felvirágozni.

A tanulmány mindazonáltal nem zár ki bizonyos fajta kulturális kapcsolatot a sziget és Dél-Amerika között. Jarman szerint viszont, ha erre tényleg sor került, az új bizonyítékok fényében nem volt túl gyakori, vagy pedig nem hagyott maga után észlelhető genetikai nyomot.

Forrás: hirado.hu / Reuters

Húsvét-szigetek képgaléria – hirmagazin.eu

Képek szerzői: JmunobusBabelStoneSzilasRiviProfessorXianandwendy,  Winston01TUBS, Jorge Manriquez P., Pavel Špindler, LANOEL, Jean-Paul Corlin, Gabriele Giuseppini, ManuelBertolucciCarlos Reusser MonsalvezGallardoval, Phil Whitehouse, hirmagazin.eu, Cristobal Osorio Olguin, Leon petrosyanPhil Whitehouse, Макс Кідрук

Hasonló hírek

Fejlettebb a nők erkölcsi érzéke

Mazsi

Akkor is kifejlődött volna az ember, ha nem halnak ki a dinoszauruszok?

Mazsi

Tengervízből állít elő ivóvizet egy magyar találmány – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------