Főoldal » Tovább erősítik a határőrizetet – csökkenthető lesz az élőerős határellenőrzés
Belföldi hírek

Tovább erősítik a határőrizetet – csökkenthető lesz az élőerős határellenőrzés

forrás: MTI

Az illegális bevándorlókat nem szabad beengedni az országba, és mivel a tavasz és a nyár hozhat meglepetéseket, folyamatban van a rendőrség és a hadsereg megerősítése – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Makón.

A magyar kormány mindig azt tanácsolta Európának, hogy a határokat kerítéssel, jogi eszközökkel és élő erővel meg kell védeni – mondta Lázár János egy iskolában tartott lakossági fórumán mintegy száz ember előtt. Hozzátette: volt olyan nap, amikor tízezer rendőr és katona szolgált a határon. A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus úgy fogalmazott, a tavasz és a nyár hozhat meglepetéseket, ezért folyamatban van a rendőrség és a hadsereg megerősítése.

A kormány döntött arról, hogy a magyar-szerb határon második kerítés épül. A román határon nincs szükség kerítésre, de a tervek készek, az alapanyag és a szükséges források rendelkezésre állnak, ha a helyzet rosszabbra fordulna – közölte a politikus.

Lázár János kitért arra, hogy a tervezett új szabályok szerint a jövőben ha egy migránst az ország területén bárhol elfognak, visszaviszik a határra, és ott kell tartózkodnia, amíg jogerősen el nem bírálják a menedékkérelmét. Jelenleg 580 migráns van az országban, ők is visszakerülnek majd a határra, ahol konténerekben várhatják ki a döntést.

Nyugat-Európából – elsősorban Svédországból és Németországból – 2015-ben oda érkezett bevándorlók közül 30 ezer embert akarnak visszaküldeni Magyarországra – mondta a miniszter, aki szerint ez a következő hónapokban komoly vitát vált majd ki. A kormány mindent elkövet, hogy ezeket az embereket ne kelljen befogadni, hiszen nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek az unió területére – hangsúlyozta a politikus.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint csökkenthető lesz az élőerős határőrizet a déli határon az új kerítés megépítésével.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, a tíz kilométeren megépített második kerítés a tapasztalatok szerint bevált, az embercsempészek és a bevándorlók elkerülték ezt a szakaszt.

Kifejtette, hogy olyan kerítést építettek, amely fizikailag erősebb a korábbinál, drótvágóval nem lehet áthatolni rajta, 10-15 centiméterenként érzékelőket helyeztek el, amelyek riasztást küldenek; a térségi irányító központokban kamerákon keresztül is figyelni tudják a határszakaszt nappal és éjjel egyaránt.

A technikai fejlesztések következtében “valamelyest csökkenthető” az élőerős határőrizet, és a remények szerint teljesen sikerül majd megszüntetni az erőszakos behatolásokat – mondta Bakondi György.

 

Hasonló hírek

Hatalmas tüntetés az MTA-nál – Komoly a dolog, Orbán Viktor maga válaszolt a felháborodott kutatóknak – fotók

Mazsi

Németh Szilárd azt mondta, az üldözötteket továbbra is fogadja Magyarország

info

Kinek a holttestét találták meg Lajcsi birtokának közvetlen közelében?

Mazsi