Hirmagazin.eu
Főoldal » Tovább élnek és jobban esznek a kis delfinek, ha a közelben van a nagyi
Állatvilág

Tovább élnek és jobban esznek a kis delfinek, ha a közelben van a nagyi

Nehéz megbecsülni, hogy mekkora szerepe és hatása van az unokák életében egy aktív nagymamának.

A nagyik általában rengeteg tapasztalattal, bölcsességgel rendelkeznek – ezek pedig különböző formákban köszönnek vissza az élet számos területén.

Azonban nem csak mi, emberek vagyunk az egyetlenek, akiknél hatalmas értéket jelenthet a nagymama. A kardszárnyú delfineknél, más néven orkáknál ez a generációs hatás kulcsfontosságú lehet.

Egy most megjelent tanulmány (Proceedings of the National Academy of Sciences) feltételezése szerint az idősebb delfinek azok, akik a kicsiket életben tartják és hozzásegítik az élelemhez. A fiatal állatok túlélési aránya még drámaibb mértékben növekszik, ha a nagyanyó már túljutott a menopauza fázisán. Ez azért különösen meglepő, mert a menopauza a legtöbb állatfajnál tipikusan az élet végével függ össze. Az embereknél, és úgy tűnik a delfineknél sem így van, mindketten még évtizedeket élhetnek a változó kort követően.

Úgy tűnik, hogy az élettartam meghosszabbodásának evolúciós okai lehetnek.

A nagymama delfinek még jó sokáig úszkálhatnak azt követően is, hogy már nem képesek utódokat a világra hozni, folyamatos jelenlétük viszont biztosítja, hogy a gyerekeik gyerekei is erős, egészséges felnőttekké váljanak.

Róma Közösségi Oldala

A tudósok a kutatásaikhoz több évtizednyi adatot elemeztek, Washington és Brit-Kolumbia államokban élő delfinpopulációkból gyűjtötteket. Felfigyeltek rá, hogy a kicsik halandósága hirtelen megnövekedett a nagymama halála utáni évben. Azok a kölykök, akik viszont a mamival éltek, sokkal nagyobb arányban élték túl az első időszakot. A tudósok azt feltételezik, hogy a változókor után a mamáknak egyszerűen több idejük jut a fiatalokra, dajkaként tudnak gondoskodni róluk, foglalkozni velük, és ügyelni rá, hogy legyen elegendő ennivalójuk. Nagyon úgy tűnik, hogy a még szaporodóképes nagyik nem tudják ugyanazt a támogatást adni, mint a már nem termékeny társaik. Mindez azt jelenti, hogy a menopauza növeli a nagyi kapacitását az unokái segítése terén.

Az emberek is ismerhetik ezt a jelenséget, amelyet gyakran ’nagymamahatásként’ emlegetnek.

Azok a nők, akik megőrzik erejüket, energiájukat a termékeny időszak elteltével, gyakran segítenek a lányuknak, menyüknek az unokák körül – régebben ezek a tradíciók még erősebbek voltak.

Azonban az orkák közti felfedezés az első nem emberi példa a nagymamahatásra a menopauzát átélő fajok esetében.

Korábban már az elefántoknál is figyeltek meg hasonló jelenséget, ők azonban életük végéig szaporodóképesek maradnak. Jelenleg 5 olyan fajt ismerünk, ahol a nőstények átesnek a változókoron: az ember és az orka mellett a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin, a narvál és a beluga tartozik még ide.

A kutatók 378 egyedet vizsgáltak, olyanokat, akiknél ismert volt az anyai nagymama. Azokban az esetekben, ahol a nagyi az előző 2 évben elhunyt, a fiatal delfinek halálozási aránya 4,5-szeresére ugrott. Élelmiszerhiány esetén pedig még hangsúlyosabb volt a nagymamahatás! A nagyik ugyanis a táplálékforrás köré vezetik az utódokat, és azt is megfigyelték, hogy közvetlenül a fiatalokkal osztják meg az ételt. Emellett pedig a kutatók feltételezik, hogy még gyerekfelügyeletet is vállalnak.

senior, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Csipogó csoda vagy macskavacsora?

Mazsi

Cukik a veszprémi indiai antilopok

Mazsi

Gyere apa játszani!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------