Hirmagazin.eu
Főoldal » Tovább bővülhet a „családi ezüst”
Kultúra

Tovább bővülhet a „családi ezüst”

Továbbra sem lankad az érdeklődés Seuso ezüstje iránt. A páratlan leletegyüttest 2017 októbere óta szinte minden kiállítási helyszínen több mint százezren tekintették meg, azonban a kutatás a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításának megnyitójával sem ér véget.

Dézsy Zoltán és csapata már javában a kincsek kalandos útját bemutató dokumentumfilm harmadik részén dolgozik, és jó pár szakértővel karöltve további darabok előkerítésén fáradozik.

Seuso-kincsek az Országházban. Fotó: MTI

Hatalmas érdeklődés övezi a Seuso-vándorkiállítást

A Seuso-kiállítás 2017 júliusában debütált a Parlamentben. A Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában 2017 októberében országjárásra indították a páratlan, tizennégy, nagy méretű ezüstedényből és egy rézüstből álló ókori leletet, amelyet hatalmas érdeklődés mellett mutatták be Kaposváron, Zalaegerszegen, Székesfehérváron és Kecskeméten egyaránt. Most március 18-ig Miskolcon tekinthető meg a Herman Ottó Múzeumban. A borsodi megyeszékhelyen is rengetegen voltak kíváncsiak az időszaki kiállításra, március második hétvégéjén már a százezredik látogatót köszöntötte a múzeum igazgatója.

Budapest, 2017. július 15.
Érdeklõdõk nézik a Seuso-kincs néven ismert, késõ római ezüstkészletet az Országházban 2017. július 15-én. A Seuso-kincs újabb hét darabjának visszaszerzésével a teljes ismert leletegyüttes hazatért, amelyet augusztus végéig a Parlamentben mutatnak be a nagyközönségnek.
MTI Fotó: Kovács Attila

A vándorkiállítás következő és egyben utolsó állomása Nyíregyháza lesz, majd ezt követően a kincsek végső helyükre, a kifejezetten számukra kialakított kiállítótérbe kerülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Dézsy Zoltán, a Seuso I-II. dokumentumfilmek készítője elmondta, hogy számára nagy öröm volt ezeken a vidéki helyszíneken részt venni egy-egy a vándorkiállításhoz kapcsolódó közönségtalálkozón. Hozzátette, hogy jó érzés volt látni, hogy tízezrek kíváncsiak minden helyszínen a késő római kori ezüstleletre, és sorra dőltek meg a látogatói rekordok a közgyűjteményekben. Csak a kecskeméti kiállításra elővételben mintegy tizenkétezer jegy fogyott el. A látogatói visszajelzések is pozitívak voltak eddig minden helyszínen, az érdeklődők elégedetten távoztak a kiállításról.

 

A rendező elmondta, hogy Székesfehérváron a szakemberek a kiállítás nyitvatartási ideje alatt a folyosón újra és újra levetítették a 2016-ban bemutatott Seuso II. dokumentumfilmet is. Dézsy Zoltán szerint a Seuso-kincsek azért keltik fel sokak érdeklődését, mert ezek látványa felér egy valódi időutazással. A római korból ugyanis alig maradtak fent használati tárgyak. Csodával határos szinte, hogy ez a készlet épségben fennmaradt, és nem hordták szét vagy olvasztották be.

Seuso Pannóniában, Polgárdi közelében élő magas rangú római tiszt vagy gazdag római polgár volt a 4. század végén, az 5. század legelején, aki valószínűleg elrejtette ezeket a kincseket, minden bizonnyal egy akkoriban már gyakori barbár betörés elől. Seuso ugyancsak felbecsülhetetlen értékű villagazdaságát feltehetően 1993-ban tárták fel. Az ezüstkészlet a maga korában 2040 solidust érhetett. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni.

A kincsek története egy igazi 20. századi krimi

A Seuso-kincsek kalandos útja még a kulturális műfajban is felér egy krimivel a rendező szerint. A kincset rengeteg legenda és összeesküvés-elmélet övezi, és a tárgyak hihetetlenül kalandos utat jártak be mielőtt a magyar állam tulajdonába kerültek volna.

Sümegh József kiskatonát, aki a Kőszárhegy környékén véletlenül rábukkant a leletre, és a haszon reményében üzletelni kezdett vele, 1980 decemberében holtan találták meg a Borbély-pincében, felakasztotta magát. Bár az esetet akkoriban öngyilkosságként igyekeztek beállítani, a kezdetektől fogva sejteni lehetett, hogy a 24 éves fiatalember, akinek a katonai szolgálatából halála bekövetkeztekor már csak pár napja volt hátra, nem önkezével vetett véget életének.

Aktáját azonban mind a mai napig nem zárták le, mivel a magyar törvények értelmében az előre kitervelt szándékú emberölés nem évül el. A bűncselekmény óta már több mint 37 év eltelt. Dézsy Zoltán szerint így nem valószínű, hogy a nyomozás valaha is eredménnyel zárul, és előkerülnek az elkövetők.

Sümegh feltehetően olyan információkat vitt a sírba, amelyek ha napvilágra kerülnek, akkor talán nem kellett volna 2014-ig, illetve 2017-ig várnunk arra, hogy a „családi ezüst” hazatérhessen.
Azonban nemcsak Sümegh vesztét okozták a kincsek. Már a második világháború idején, 1944-ben négy katonát gyilkolt meg a hadnagyuk, hogy azok ne fecseghessék ki, hogy hova rejtették a többládányi kincset, nagy valószínűséggel Seuso ezüstjét.

A lista itt még nem ér véget. 2010 környékén több szakember is összefogott annak érdekében, hogy Oroszországból hazahozzon egy kancsót és egy kézmosó tálat. A magánakció elakadt, mivel az abban részt vevők közül többen is rejtélyes körülmények között, sokszor teljesen váratlanul életüket vesztették. Utóbbi halálesetekkel Dézsy Zoltán részletesen foglalkozott a Seuso II. című dokumentumfilmben.

A kincsvadászat folytatódik

Köztudott, hogy a Seuso-lelet még korántsem teljes. Egyes szemtanúk a meggyilkolt kiskatonánál, Sümegh Józsefnél több mint negyvenegy darab értékes kincset láttak a 70-es évek végén. Dézsy Zoltán és mindazok, akik az elmúlt három évtizedben a kincs után kutattak azt feltételezik, hogy itthon is rejtőzhetnek még értékes tárgyak: vagy magánkézben vagy egy eddig háborítatlan rejtekhelyeken, üregekben.

A rendező úgy gondolja, hogy több darab bújhat még meg elfeledett gyűjtemények mélyén. De biztos, hogy vannak olyan gyűjtők is, akik hajdanán még Sümegh környezetéből tettek szert egy-egy ezüsttárgyra, de nem merik azokat felfedni.

A Seuso Munkabizottság a legkorszerűbb technikákkal jelenleg is vizsgálja a tárgyakat, és a birtokukba került egyéb anyagokat. Dézsy Zoltán és csapata azonban nem pihen meg. Elmondása szerint egy cseppet sem csökkent a lelkesedése az ügy kibogozásával kapcsolatban. Számos új információra derült fény, és új szemtanúk is feltűntek a színen, és nem titok: készül a Seuso III.

Seuso-kincsek az Országházban. Fotó: MTI

A rendszerváltás óta szinte minden kormány megkísérelte hazahozni a Seuso-kincseket. A tárgyalássorozatok először 2014-ben vezettek eredményre, akkor hét darab került vissza Magyarországra, majd 2017-ben újabb darabokkal gyarapodott a gyűjtemény. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett az állam. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetni a kincs korábbi birtokosainak.

Forrás: Híradó.hu

 

Hasonló hírek

Tudod mi a jelentése a kettészelt húsvéti tojásnak?

Edit

Ezeket a szavakat írta ki utoljára Facebook-oldalára a híres rendező-producer!

Mazsi

Bodrogi Gyula

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------