Image default
Vállalkozói szféra

TOUCH THE FUTURE – Érintse meg a jövőt!

2016. május 31 – június 10. között Düsseldorf lesz a nyomda világának középpontja. A drupa 2016, a nyomdai és crossmedia megoldások vezető világvására a „Touch the future – érintsd meg a jövőt” jelmondatával magas labdát ad a gép- és berendezésgyártóknak. Az egyre szorosabban összefonódó folyamatláncokkal dolgozó nyomda- és papíripar feltárja a nyomdaipar jövőjének kapuit. Az iparág már ma is az Ipar 4.0 – vagy ebben az esetben a PRINT 4.0 éllovasa.

drupa-voorbeschouwing

Frankfurt am Main: A drupa 2015 szakvásár mély bepillantást enged a nyomda- és médiaipar jövőjébe. A nyomdatechnikai kiállítóknak a vezető világvásár „Touch the Future – érintsd meg a jövőt” jelmondattal magas labdát adott: a május 31-től június 10-ig terjedő tizenegy napot arra használják fel, hogy bemutassák a látogatóknak az összekapcsolódó folyamatláncok új lehetőségeit.

A gép- és berendezésgyártóink az Ipar 4.0 éllovasai. Mi magunk ezt PRINT 4.0-nak hívjuk” – magyarázta Dr. Markus Heering, a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének Nyomda- és Papírtechnikai Tagozatának ügyvezetője. Az intelligens módon összekapcsolt gépek és rendszerek teljes egészében digitális workflow-t biztosítanak az alapanyagtól a végtermékig. Ez az összekapcsolódás biztosítja

  • a nyomdatermékek egyéni és megszemélyesített elkészítését,
  • különböző digitális és analóg információs csatornák választható ellátása a többcsatornás megjelentetésben,
  • minőségi csomagolások utómunkáihoz, amelyek a döntő különbséget jelentik a értékesítési pontokon,
  • a megoldások gyorsan növekvő sokféleségét az ipari és funkcionális nyomtatásban, amelyben a nyomdaipari gépgyártók napjainkban új növekedési potenciált tárnak fel,
  • nem utolsó sorban a 3D nyomtatást, amelyben a digitális folyamatláncok meghódítják a harmadik dimenziót is.

Minta-folyamatláncok bemutatása

A PRINT 4.0 ilyen módon összekapcsolt folyamatvilágát a drupa 2016-on testközelben ismerhetjük meg. A hat kiemelt témában ugyanúgy ez ugyanúgy tükröződik, mint a „drupa innovation park“ keretében, a „drupa cube“ programjában és mindenek előtt a kiállítók standjain. „Tagvállalatainkkal együttműködve mintákat mutatunk be a folyamatláncokra” – jelentette be Heering úr. Ezen kívül a VDMA Additive Manufacturing Munkaközösség a 3D nyomtatás technológiai lehetőségeiről és fejlesztéseiről tájékoztat. A munkaközösség többek között együttműködik a „touchpoint „3D fab + print“-en a 7A csarnokban. A szervezet ma már több mint 70, a gépgyártás és az additív gyártás területén tevékenykedő szereplőt, valamint ipari felhasználót és kutatóintézetet tömörít.

A hálózatba kapcsolás fokozza a termelékenységet

A PRINT 4.0 segít a modern nyomdáknak az állásidők minimalizálásában és a berendezések kihasználtságának növelésében. A minőséget közvetlenül a gyártósoron a kifinomult érzékelőkkel felszerelt rendszer ellenőrzi. A folyamatok összekapcsolása ma már kisebb tételek automatizálását is lehetővé teszi. Ami számos ágazatban még gyerekcipőben jár, az a nyomda- és médiavilágban ma már mindennapos gyakorlat.

A szükséges egységesítés már előrehaladott szinten jár – és többek között a VDMA égisze alatt a több gyártóra kiterjedő digitális interfésszel is tovább halad. Ez a jövőben lehetővé teszi a szakadatlan folyamatláncot és adatáramlást a nyomdai előkészítéstől a késztermékig. Ezzel a jövő nyomdáiban már semmi szükség nem lesz a munkakísérő tasakra.

A kis példányszámú, mégis egyedi nyomdatermékek kulcsa a digitalizálás. Ezzel szemben az analóg technológia marad a csúcs, ha magas minőségben és költséghatékonyan kell magas példányszámban nyomtatni. „A digitális nyomtatás minden térnyerése ellenére változatlanul az analóg nyomtatás garantálja iparágunk forgalmát” – hangsúlyozta Heering úr.

A növekedés két új motorja: csomagolásnyomtatás és ipari nyomtatás

Az üvegflakonok és palackok, műanyagfóliák, fémek, laminált anyagok, szerelvények és más hordozók széles tárházának közvetlen nyomtatása ma már mindennapos feladat. A világon manapság gyártott minden második csempe már tintasugaras eljárással készül. Az erre használt gépek hetente akár egy tonnányi tintát is feldolgoznak. A digitális technológia a nagyméretű textilnyomtatásban is előretör. A több száz nyomtatófejes gépek egyedi mintákat és színeket hordanak fel kiemelkedő pontossággal. A tintasugaras gépek piaca éves szinten 10-15 százalékkal bővül, és mindenek előtt a vízbázisú és ultraibolya fényre megszilárduló tinták kereslete nő rohamosan.

A csomagolás nélküli élelmiszerek rendkívül gyorsan megromlanak. A becslések szerint világszerte és évente mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszer vész kárba, mert megromlik a termelőtől a fogyasztóig. Egyes térségekben a rendelkezésre álló élelmiszer akár 40 százaléka is megromlik megfelelő csomagolás hiányában. A fólia-bevonatú kartonokban, műanyag fóliában, konzervdobozban vagy akár palackban történő tartósítás tehát döntő mértékben járulhat hozzá az éhezés és a hiányos higiénia miatt bekövetkező betegségek elleni küzdelemhez.

A csomagolás azonban kommunikációs felületet is jelent, amely tájékoztatja a vevőket és a pácienseket – a nyomtatott QR kódnak köszönhetően ma már egyre inkább multimédiás megoldásokkal is. Az informatív és nemes megjelenésű csomagolások jelentős mértékben határozzák meg a termékhez kötődő élményt. A kialakításuk meghatározza a márka arculatát, nem utolsó sorban pedig a csomagolás megjelenése és minősége adja a döntő vásárlási impulzust az értékesítés helyén. Mindennek a nyomdatechnika a kulcsa. A drupa 2016 külön kiemelt területet szentel a csomagolás bővülő piacának.

A gépgyártók örömmel várják a drupa 2016-ot

Gép- és berendezésgyártóink ma olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyekkel a jövő nyomdatermékei is lelkesedést váltanak ki. A drupa 2016 ezt látványosan bizonyítja” – jelentette be Heering úr. Az ágazat világviszonylatban is legfontosabb szakvásárának közeledtével napról napra nagyobb örömmel várják a seregszemlét.

Hasonló hírek

Bérszámfejtés outsourcing- ha nélkülözhetetlen a szakmai segítség!

Edit

A nélkülözhetetlen ember a cégednél – Hogyan válassz jó könyvelőt?

Edit

Beruházásra készül minden második kisvállalkozás

Edit