Image default
Belföldi hírek

Totálisan elbukta a kvótapert a magyar kormány

Az Európai Bíróság elutasította a magyar és szlovák keresetet. Törvényes volt a határozat, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia.

Döntött az Európai Bíróság, és szerdán elutasította a magyar és szlovák keresetet, melyet a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen nyújtottak be – közölte a a luxemburgi székhelyű bírói testület.

“A bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket” – írta a tizenöt fős tanács. Indoklásuk szerint a kvóták “hatékonyan és arányosan” járulnak hozzá Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez, így alkalmasak a kitűzött célok elérésére – írta az MTI.

A magyar kormány 2015 decemberében fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy kérje a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus megsemmisítését, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezésének dacára fogadtak el néhány hónappal korábban.A keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a tanácsi határozat, de legalább azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból.

A bíróság illetékes főtanácsnoka júliusi állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta, mondván, a felperesek jogi érvei nem állják meg a helyüket.

A perben a bíróság tizenöt tagú nagytanácsa döntött.

Ez a döntés nem arról szólt, hogy be kell-e fogadnia menekülteket Magyarországnak. A mostani per tárgya az volt, hogy a 2015-ös határozat a 120 ezer menekült szétosztásáról törvényes volt-e – írta a 444.hu. A menekültek befogadását ettől függetlenül már a 2015-ös döntést követően a magyar kormánynak el kellett volna kezdenie. Mivel ez nem történt meg, így az országra pénzbüntetést szabhatnak ki.

Totálisan elbukta a kvótapert a magyar kormány 1

Az országba kerülő menekültek csak olyanok lehetnek, akiket már átvilágítottak és valóban menekültnek nyilvánítottak. Azaz rászorulók, és legálisan tartózkodnak az Európai Unióban. A lap szerint előfordulhat, hogy a korábban megállapított kvótánál is kevesebb embert kellene befogadni, mert a programban előirányzott 120 ezres létszámot még nem töltötték fel.

Fotók: Mervai Márk

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Elkezdődött a jövő évi bértárgyalás a Tescónál

Géza

Erőszak a gyermekotthonban

Edit

Nem ismer határokat a börtönlátogatók leleményessége

Mazsi