Image default
Tudástár - minden érdekesség

Törzsek, amelyek nem akarnak kapcsolatba lépni a külvilággal

A Survival International nemzetközi szervezet szerint többségük az Amazonas sűrű erdeiben laknak.

Az elszigetelten élő törzsek a legtöbb esetben minden közeledést bizalmatlanul kezelnek és akár látogatójukra is rátámadhatnak. Így járt egy fiatal hittérítő is, akit bennszülöttek ragadtak el, teste pedig máig nem került elő.

A Survival International nemzetközi szervezet szerint világszerte több mint száz olyan elszigetelt törzs él, amelyek nem akarnak kapcsolatot létesíteni a külvilággal. Sokan az Amazonas sűrű erdeiben laknak, de Dél-Amerikán kívül élnek még más törzsek Óceániában, Ázsiában és Észak-Amerikában is.

José Carlos Meirelles brazil antropológus arra tette fel az életét, hogy ezeket a törzseket segítse a túlélésben. De vajon miért van ehhez szükség arra, hogy időről-időre megzavarjuk azokat az embereket, akik félnek tőlünk, és nem akarnak kapcsolatot létesíteni velünk?

Egyetlen róluk készült képnek nagyobb hatása van, mint riportok ezreinek. A felvétel ugyanis az egyetlen módja annak, hogy meggyőzzük a világot arról, hogy valóban itt vannak ezek az emberek – mondta el az antropológus az M1 Világ című műsorában.

A Föld legsebezhetőbb népei

A szakértő szerint azért fontos, hogy a világ tudjon ezekről a törzsekről, mert ők a Föld legsebezhetőbb népei, hiszen egy egyszerű vírus végezhet akár egy egész törzzsel. Ezen kívül életüket a kizsákmányoló szándékkal érkező betolakodók is nagyban veszélyeztetik.

Ha illegális fakitermelők, vagy bányászok kapcsolatba lépnek velük, akkor nem képeket készítenek róluk, hanem tüzet nyitnak rájuk puskájukkal – szögezte le José Carlos Meirelles.

Feszültség a világ több pontján

Éppen ezért az elszigetelten élő törzsek a legtöbb esetben minden közeledést bizalmatlanul, vagy támadólag kezelnek. Az érintett területen élő civilek akkor is konfliktusba kerülhetnek az elzártan élő népekkel, ha közeledésük nem rossz szándékú, ez pedig a világ több pontján okoz feszültséget.

Az elmúlt napokban bejárta a nemzetközi sajtót annak a fiatal hittérítőnek a fényképe, aki gyerekkora óta arra készült, hogy a modern civilizáció számára a mai napig teljesen érintetlen Északi-Szentinel-szigeten élő szentineléz népcsoporttal kapcsolatba kerüljön.

John Allen Chau többszöri próbálkozás után jutott el a tiltott szigetre. Az őt a közelbe szállító halászok később azt látták, hogy a testét a bennszülöttek vonszolják, aztán eltűnnek vele az erdőben. A rendőrség néhány nap után leállt a test keresésével, mert túl veszélyesnek ítélte az akciót.

Vannak, akik nyitottak

Vannak azonban olyan törzsek, amelyek a civilizációtól elzártan élnek, mégis nyitottak a kapcsolatteremtésre. A kutatócsapatok és segélyszervezetek világszerte azon dolgoznak, hogy a modernkor olyan vívmányait, amelyek az elzárt népcsoportokat segíthetik a túlélésben, megismertessék ezekkel a törzsekkel.

Sajnos az erdők kiirtása nagyban veszélyezteti a törzsek élőhelyeit. A legtöbb elzárt törzs Brazíliában él, a kormány szerint legalább 77, független kutatók szerint akár 84 ismeretlen népcsoport élhet az országban.

forrás: M1

Hasonló hírek

Turizmus világnapja szeptember 27.

info

Így nyiss ki egy üveg sört egy papírfecni segítségével

info

Rejtélyes kék fénygömb miatt kapcsolták le az űrállomás közvetítését – VIDEÓ

Mazsi